Enschede
Hengelo
Video

Coronabesmettingen lopen op: ‘niet alarmerend’

Het aantal coronabesmettingen in Twente is sterk gestegen. De afgelopen week telde de GGD 133 besmettingen. “Niet alarmerend, maar wel reden voor alertheid”, zeggen functionarissen van de Veiligheidsregio Twente. De stijging betekent niet dat de ziekenhuizenbedden vol raken. “Nee, we zien daar nauwelijks iets gebeuren.”

Regionale instrumenten

Schelberg zit alleen daarom al te springen om instrumenten om regionaal in te zetten. “Neem de uitvaarten, daar mogen maximaal 30 mensen naar toe. Waarom zouden we in Twente daar niet anders mee om kunnen gaan?” Hij denkt dat vooral op gebied van sluitingstijden horeca, festivals, evenementen op regionaal niveau ingegrepen kan worden.

Universiteit Twente

Ook in Twente worden besmettingen vooral onder jongeren geconstateerd. Toch komt Enschede als universiteitsstad niet voor op het lijstje steden met studenten die fors worden getroffen. “Dat kan te maken hebben met de ruimte die er is op de campus. Ze zitten daar niet op elkaar. En de GGD en het bestuur van de universiteit hebben korte lijnen. Als er iets gebeurt, horen we dat snel en grijpen we in.”

Voorrang

Het aantal testen per dag in Twente blijft gelimiteerd tot 950. Dat betekent dat de wachttijd langer wordt. Landelijk is afgesproken dat mensen die zich willen laten testen maximaal 72 uur moeten wachten voordat ze aan de beurt zijn. In onze regio lukt het nog steeds om tachtig procent van de bezoekers van de teststraat binnen 48 uur te testen.

Vanaf volgende week worden onderwijzers en zorgpersoneel met voorrang behandeld. Die groepen worden binnen 24 uur getest. ‘Diezelfde krijgen ze ook de uitslag”, zegt Samantha Dinsbach , directeur Publieke Gezondheid.