Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Vincent Mulder: ‘Zaterdag geen trein Oldenzaal -Zutphen: martktwerking spoor werkt niet’

SP beplakt dienstregeling Oldenzaal - Zutphen
Dit SP-lid weet hoe het werkt. Of eigenlijk: hoe het niet werkt.
Beeld: SP

Vervoersbedrijf Keolis schrapte zaterdag 2 september alle treinen tussen Zutphen en Oldenzaal. Als reden gaf de vervoerder een tekort aan machinisten. De SP hield een plakactie. Het Hengelose SP-raadslid Vincent Mulder gaf tekst en uitleg.

Mulder: "Voor de SP is dit het zoveelste bewijs dat marktwerking op het spoor een steeds groter drama aan het worden is."

De informatieborden van Keolis op verschillende stations langs deze lijn werden volgeplakt met posters met daarop teksten als ‘Openbaar Vervoer zonder geouwehoer’.

Uitzonderlijk

"Iedereen die wel eens met de trein reist, maakt mee dat soms dienstregelingen op de kop gezet worden en bepaalde treinen niet rijden, maar dit was wel uitzonderlijk", zegt Vincent Mulder. “Een hele dag op een belangrijk traject als Oldenzaal-Zutphen geen trein? Het toont aan dat de marktwerking, het versnipperen van al die reisjes op het spoor, totaal niet werkt.”

“De winsten die aandeelhouders in Frankrijk opstrijken, gaan ten koste van de dienstverlening hier”

Slechte dienstverlening

Wat Mulder betreft komt het vervoer over het spoor weer in handen van de staat. “Keolis, een Frans bedrijf, maakt jaarlijks miljoenen winst. Ondertussen investeert het bedrijf niet in machinisten en materieel. De dienstverlening op het spoor wordt zo steeds slechter.”

Mooie boterham

“De SP wil dat het openbaar vervoer weer in overheidshanden komt en dat kan prima. Dan voorkom je ook dat grote winsten afvloeien naar het buitenland. In het geval van Keolis naar aandeelhouders in Frankrijk. Ik gun die mensen een mooie boterham, maar de winsten die ze daar opstrijken gaan ten koste van de dienstverlening hier.”

Forse injectie

“De SP wil het openbaar vervoer een forse injectie geven voor verbetering van het spoor en de buslijnen. Dat is echt nodig”, stelt Mulder in het interview bij Twente Wordt Wakker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.