Verkeer
Stuur appje
Zoek

Mona Keijzer presenteert rapport: 'Schaderegeling Almelo-De Haandrik moet menselijker, makkelijker en milder'

2023 09 01 Almelo-De Haandrik
Kanaal Almelo-De Haandrik
Beeld: Google Streetview

De schaderegeling voor mensen die zijn getroffen door het drama rond het kanaal Almelo-De Haandrik moet "menselijker, makkelijker en milder". Dat adviseert Mona Keijzer, die de afgelopen maanden als bemiddelaar met alle betrokken partijen in de zaak rond het kanaaldrama heeft gesproken. "Herstel van vertrouwen kan alleen als de bestaande schades zoals beloofd worden hersteld. En dit moet snel, duidelijk en menselijk."

Volgens Keijzer doet de provincie met de huidige schaderegeling wat het minimaal moet doen. Ze noemt de regeling in vergelijking tot andere plekken in Nederland zelfs 'ruim'. Wel adviseert ze soepeler om te gaan met de uitvoering ervan. Keijzer noemt de regeling 'rechtmatig, maar niet rechtvaardig'. RTV Oost volgt de zaak al enige tijd en doet verslag van het rapport dat Keijzer vrijdagochtend presenteerde.

icon_main_info_white_glyph

Kanaaldrama

Kanaal Almelo-De Haandrik is tussen 2011 en 2016 uitgebaggerd, zodat ook grotere schepen er gebruik van kunnen maken. Zo’n 400 huishoudens kampen sinds die werkzaamheden met woningschade. Een aantal huizen raakte onbewoonbaar en meerdere huizen zijn gestut. Er ligt een schaderegeling, maar de afhandeling daarvan verloopt moeizaam.

Serieuze pijnpunten

'Bewoners hebben serieuze pijnpunten, er zijn fouten gemaakt en sommige mensen hebben ten onrechte de boot gemist. Ik vind dat de overheid wat zij belooft, ook goed moet doen. De meeste pijnpunten van de bewoners moeten en kunnen opgelost worden in een betere schadeafhandeling.

Dat betekent volgens Keijzer dat de provincie 'niet moeilijk moet doen over kleine dingen'. 'Bewoners moeten reële vergoedingen krijgen en contra-expertises moeten serieus genomen worden. En dat alles moet in begrijpelijke taal worden overgebracht. Dit proces moet snel afgerond worden, zodat er een streep onder deze tijd en de regeling kan worden gezet.'

RTV Oost maakte een explainer

Schaderegeling weer open

Keijzer adviseert ze de schaderegeling nog één keer open te stellen voor de mensen die de boot hebben gemist. Dat betekent niet dat er gewacht moet worden met herstel, want het advies is te beginnen met meldingen die al binnen zijn.

Ook schrijft ze: 'Vergoed niet alleen de schades die mensen zelf hebben aangewezen, maar alle schades die binnen de regeling in aanmerking komen voor een vergoeding. Doe bij het vaststellen van de nieuwe schadebedragen niet moeilijk over kleine wensen, zoals het schilderen van een hele muur in plaats van alleen het stuk met een scheur.'

Maatwerk

Omdat er altijd uitzonderingen op de regeling zijn, vindt Keijzer dat er maatwerk moet worden geleverd. 'Ik heb een aantal bewoners gesproken voor wie het proces te zwaar is geworden. Dit kan komen door sociale problemen, vergevorderde leeftijd of doordat zij niet beschikken over voldoende ‘doenvermogen’. Ik stel voor degenen bij wie het echt niet lukt om het schadeherstelproces te doorlopen, te ontzorgen door herstel in natura aan te bieden.'

Ook adviseert ze de mogelijkheid te bieden dat mensen met onvoldoende inkomen of vermogen, of met vergevorderde leeftijd, het huis of pand te verkopen naar de huidige marktwaarde.

Provinciale Staten bespreken de uitkomsten van het onderzoek van Mona Keijzer op woensdag 13 september.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.