Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgerforum Losser baalt van windmolens net over Duitse grens: "Geen goed noaberschap"

Windmolens
Beeld: Leon de Man

Ze werden er totaal door overvallen, de inwoners van Losser. De Duitse buurgemeente Bad Bentheim is van plan zes grote windmolens te plaatsen in de buurt van natuurgebied De Zandbergen. "Zij de lusten, wij de lasten", zegt Harold Sligman van Burgerforum Losser. Volgens de partij is er bewust gekozen voor een locatie ver van de stad Bad Bentheim en Burg Bad Bentheim.

In het programma Klaarwakker van Twente FM legt Harold Sligman de situatie uit.

250 meter hoog moeten ze worden en de eerste windmolen komt op ongeveer 400 meter van de grens. "Onze inwoners worden geconfronteerd met zicht op de windmolens. In Duitsland hebben ze daar naar gekeken. Daar wonen weinig mensen en konden de inwoners zienswijzen indienen. Onze inwoners kunnen dat niet. Dit getuigt niet van een goed 'noaberschap.'"

Windmolens aan de grens

Het is niet de eerste keer dat zo'n situatie ontstaat aan de Duits-Nederlandse grens. Ook bij De Poppe in De Lutte staan een paar windmolens net over de Duitse grens."Het is belangrijk bij dit soort projecten met grote impact als buren samen op te trekken en goed te overleggen en ook om inwoners de mogelijkheid te geven in bezwaar te gaan en dit helder te communiceren. Dat mag Duitsland overigens ook van Nederlandse kant verwachten", zegt Sligman.

Eerste stap genomen

De gemeente Losser heeft wel meerdere keren contact gehad met de buurgemeente en diende ook een zienswijze in. "Wij zien de risico's en ook landschappelijk heeft het niet onze voorkeur. We blijven graag op de hoogte, maar uiteindelijk gaan wij er niet over", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Sligman werd zelf pas geïnformeerd nadat de termijn waarin zienswijzen konden worden ingediend, was verlopen. Maar Burgerforum Losser laat het er niet bij zitten. De partij wil alsnog een zienswijze indienen. Volgende maand hopen ze te horen of dat alsnog mogelijk is.

Ook heeft de partij een brandbrief gestuurd naar de burgemeester van Bad Bentheim en de projectontwikkelaar. Daarnaast zijn ze van plan een petitie te starten en in te spreken bij de behandeling van de plannen in de gemeenteraad van Bad Bentheim.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.