Hengelo
Politiek

'Weet college dat wijkcentra met provinciale subsidie geholpen kunnen worden?'

Marie-José Luttikholt maakt het college van B en W attent op een provinciale subsidieregeling waarmee de wijkcentra mogelijk geholpen kunnen worden. Vorige week vroeg de fractievoorzitter van de PvdA Hengelo of de geplande bezuinigingen op de wijkcentra in het licht van corona wel verantwoord zijn. Met deze regeling zouden wijkcentra weer wat lucht kunnen krijgen.

Marie jose luttikholt pvda
Marie-José Luttikholt © Franklin Veldhuis / 1Twente Hengelo

De provincie stelt dat door de uitbraak van het coronavirus wijkcentra en dorpshuizen dit voorjaar maandenlang hun deuren moesten sluiten, waardoor ze veel omzet misliepen. Met de subsidieregeling sociale hypotheek wil de provincie de wijkcentra en dorpshuizen financieel ondersteunen en tegelijkertijd een impuls geven aan de leefbaarheid in wijken en dorpen.

Tegenprestatie

De subsidieregeling is op maandag 14 september opengesteld. Afhankelijk van het geleden omzetverlies kan een accommodatie een subsidie tot 15.000 euro aanvragen. Dit kan worden terugbetaald middels vrijwilligerswerk. De provincie rekent 15 euro per vrijwilligersuur. De accommodatie moet in een plan laten zien hoe ze met een tegenprestatie de subsidie terugbetalen door de leefbaarheid in de omgeving van het wijkcentrum of dorpshuis te verbeteren.

Bezuinigingen terugdraaien

Luttikholt wil graag weten of het college van deze regeling op de hoogte is, of het college bereid is om de wijkcentra te ondersteunen met het aanvragen van deze subsidie en of het college bereid is om de bezuinigingen op de wijkcentra voorlopig terug te draaien: "Dan kan op een later tijdstip integraal binnen het sociale domijn bekeken worden hoe de 300.000 euro die er als taakstelling ligt alsnog te bereiken."