Almelo
Cultuur
Interview
Video

Krijgt deze molen 75.000 euro van de loterij?

Van filmpjes maken tot spreekbeurten houden: het bestuur van Korenmolen De Hoop uit Almelo heeft van alles gedaan om genomineerd te worden. Ze maken nu dan ook kans op 75.000.- van de Bankgiro Loterij.

GERARD_PIGGE_KORENMOLEN_ALMELO
Gerard Pigge van Korenmolen De Hoop in de studio van 1Twente © 1Twente Vandaag, nabewerking: Coen Krukkert

In 1870 wordt korenmolen De Hoop gebouwd aan de Nieuwstraat in Almelo. De Locatie is perfect: een open veld met veel wind. Maar dan wordt het 1951. De Gemeente Almelo besluit om in datzelfde veld woningen te bouwen waardoor de wind waar de molen zo afhankelijk van is langzaam verdwijnt.

Functioneren

Van Pigge zegt dat het niet zo is dat de molen nu geen functie meer heeft. ‘Wij als bestuur hebben een andere functie. Educatie is nu het hoofdthema.’ Bij de molen worden groepen mensen ontvangen om hen de geschiedenis van de molen bij te brengen. Ook leerlingen worden er onthaald om als molenaar opgeleid te worden. ‘Dit oude ambacht gaan wij doorgeven aan ons nageslacht.’

Nominatie

In de molen wordt het in de winter erg koud omdat er niet gestookt kan worden. Het hout zet dan uit en dat kan niet. ‘We willen naast de molen een schuur bouwen voor groepen, scholen en onze vrijwilligers’. De molen zou in deze tijd ook veel te klein zijn ‘Ze zitten er bil aan bil. We hebben een aanvraag ingediend voor een schuur om mee te doen met de Bankgiro Loterij prijs.’

Prijs

Voordat de molen in Almelo de prijs wint moeten er stemmen binnengeharkt worden. Omdat de winnaar door het publiek gekozen wordt kan er via internet gestemd worden.