Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stedelijk Museum en Natuurhus Almelo organiseren samen dubbel-tentoonstelling

28 823 schilderij natuurhus
Beeld: Charlotte Schrameijer

Het Stedelijk Museum en Natuurhus Almelo hebben de handen ineen geslagen en organiseren samen een dubbel-tentoonstelling. De tentoonstelling heet ‘Op goede voet met de aarde’. Het zijn twee tentoonstellingen met hetzelfde thema: natuur en circulaire economie.

Andere onderwerpen die in beide exposities aan bod komen zijn biodiversiteit, recycling, het gebruik en de kwaliteit van water. In het Natuurhus krijgen bezoekers tips en kunnen ze berekenen wat hun eigen voetafdruk is. Er zijn ook activiteiten over waterzuivering voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Waterverspilling

Het Stedelijk Museum laat de waterverspilling bij de productie van jeans zien. Die productie is één van de meest vervuilende binnen de mode-industrie. Om de katoenplanten op de plantages water te geven en het garen te verven gebruikt men naast stinkende chemicaliën ongeveer 7.000 liter water. Zoveel water wordt er gebruikt voor het maken van één broek.

Het bedrijf MUD Jeans laat voorbeelden zien in het museum. Zij produceren van gerecyclede jeans nieuwe jeans, omdat ze minder afval willen.

Hergebruik

Het Natuurhus brengt hergebruik ook aan het daglicht. Daarom zal het Almelose Repair Café op vrijdag 8 september een reparatie-sessie in het Natuurhus houden. Er worden voorbeelden gegeven van recycling, de gevolgen van de plastic soep en wat mensen kunnen doen om dit te verminderen. In het Stedelijk Museum hangen schilderachtige landschap foto's van fotografe Saskia Boelsums. Zij laat met deze foto’s de kwetsbaarheid van de natuur in de kunst zien.

Stoelen gemaakt van afval

Anton en Dennis Teeuw van PLANQ exposeren ook in het museum. Zij maken meubels van hernieuwbare materialen en textielafval dat mede afkomstig is van het Almelose textiel recyclingbedrijf Frankenhuis. In hun ontwerpen geven de tweelingbroers niet alleen nieuw leven aan restjes en afgedankt textiel maar creëren zij vooral milieubewustzijn. Zij leverden de door hen gemaakte stoelen onder meer aan KLM en Defensie.

Ontwerper Kees Dekkers van No Waste Chair heeft het afvalprobleem ook omgezet in een meubelstoel: Een transparante stoel met tafel die gevuld kan worden met je eigen bedrijfsafval.

280823 nowastechair
No Waste Chair door Kees Dekkers
Beeld: Kees Dekkers
icon_main_info_white_glyph

Tentoonstelling bezoeken

'Op goede voet met de aarde' is van 2 september t/m 8 december te zien in het Natuurhus en Stedelijk Museum Almelo.

Dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag van 11 tot 17 uur

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.