Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bijstandsbeleid heeft al een beetje menselijke maat

SP-kamerlid Jasper van Dijk stelde kamervragen over het strenge bijstandsbeleid van Enschede. De staatssecretaris antwoordde onlangs dat hij er niet veel over gaat zeggen. Bijstand is namelijk een zaak van gemeenteraad, burgemeester en wethouders in Enschede. Wethouder Kampman zegt al een hele tijd dat het bijstandsbeleid in Enschede soepeler is dan voorheen en dat de stad nu voor de menselijke maat gaat. Maar zien we dat ook gebeuren?

We vroegen dat aan ervaringsdeskundige Roland van Dorland die zichzelf als slachtoffer ziet van dat beleid. “Ben ooit beschuldigd van fraude. Kreeg een boete van 65.000 euro en m’n inkomen werd stopgezet. De fraudebeschuldiging en boete werden teruggedraaid, maar omdat ik een brief heb gemist, kreeg ik een half jaar geen inkomen”, vertelt Roland.

Hij zit nu in het laatste jaar van de schuldsanering. “Volgend jaar augustus ben ik er vanaf.”

Maar hoe is het nu? Merkt hij iets van de warme hand die wethouder Kampman in het vooruitzicht stelde? Wordt de menselijke maat gehanteerd?

Roland aarzelt. “Ja, op zich wel. De boetes zijn gehalveerd. Je moet natuurlijk wel handhaven anders wordt het een zooitje.” Tegelijkertijd zegt hij: “Maar we zijn er nog niet. Het grootste struikelblok is is de onwetendheid van de mensen. Er is een gebrekkige communicatie over de rechten en plichten van de bijstandsgerechtigde. Als ze dat niet weten, kun je zo een sanctie krijgen. De website van de gemeente moet eenvoudiger.”

De ervaringsdeskundige ziet dat punt niet snel verbeteren. “Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat als ze iets op Marktplaats verkopen, dat ze dat op moeten geven. De uitleg van rechten en plichten kan beter”, vindt de Enschedeër.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.