Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente klaart de klus met overwinning in Riga en bereikt play-offs Conference League

20230817 FC TWENTE WINT IN LETLAND VAN RIGA FC FOTO ORANGE PICTURES
Daan Rots knalde opnieuw via onderkant lat binnen
Beeld: Orange Pictures

FC Twente is nog één horde verwijderd van de groepsfase van de Conference League. In Riga wisten de Tukkers donderdagavond de klus te klaren door ook de return naar hun hand te zetten (0-3) en zodoende plaatsing voor de play-offs veilig te stellen.

Met een comfortabele marge van 2-0, bewerkstelligd in de eigen Grolsch Veste, was Twente net als vorige week aan de bal duidelijk sterker dan de Letse opponent. Toch was het in het Skontostadion bij tijd en wijle opletten geblazen voor de bezoekers.

Reddingen Unnerstall

Lars Unnerstall bokste in de eerste minuut een bal weg en ook in de loop van het eerste bedrijf moest de lange Duitser enkele keren bij de pinken zijn om een potentiele Riga-remontada de kop in te drukken. Het gevaar van de gastheren ontstond voornamelijk door slordig balverlies en onoplettendheden bij Twente.

Vlap en Steijn aan de kant

Youri Regeer en Ricky van Wolfswinkel stonden vanaf het eerste fluitsignaal binnen de lijnen bij de bezoekers. Trainer Joseph Oosting wilde geen risico nemen met de niet geheel fitte Michel Vlap en Sem Steijn, die uit voorzorg aan de kant bleven in de Letse hoofdstad.

Trainer Joseph Oosting voor de camera van RTV Oost:

Kansen FC Twente

Ook Twente kreeg voor rust mogelijkheden om de score te openen. Manfred Ugalde behield het overzicht door Regeer vrij te spelen, maar diens voorzet bereikte Van Wolfswinkel niet. Vervolgens kreeg doelman Nils Purins geen vat op een gekraakt schot van Mathias Kjölö, maar Ugalde kon de rebound niet tot openingsdoelpunt promoveren. Even later zeilde een inzet van Daan Rots rakelings naast.

Geweldige treffer Rots

Snel een doelpunt maken en het tweeluik definitief beslissen was het devies voor Twente na rust. En zo geschiedde in de 57ste minuut. Daan Rots knalde net als vorige week raak en opnieuw was het een wonderschoon exemplaar. Op bijna identieke wijze viel de bal binnen: via de onderkant van de lat in de bovenhoek. In De Grolsch Veste met ferme kracht, een week later met gevoel en uiterste precisie.

De doelpuntenmaker voor de camera van RTV Oost:

Na de openingstreffer geloofde Twente het wel en ondervond het in het vervolg weinig weerstand van een tandeloos Riga. In de slotfase liepen de Enschedeërs dankzij twee jonge invallers nog uit naar een ruime overwinning. Gijs Besselink verzorgde met een knap schot de 0-2 en even later bracht Naci Ünüvar de eindstand (0-3) op het bord. Daarmee openden Besselink en Ünüvar hun rekening in het Twente-shirt.

De andere doelpuntenmaker voor de camera van RTV Oost:

In de play-offs, het voorportaal van de groepsfase van de Conference League, zal FC Twente moeten afrekenen met de winnaar tussen het Turkse Fenerbahce en het Sloveens NK Maribor. Dat eerste duel eindigde in 3-1 voor Fenerbahce en de return wordt later donderdagavond gespeeld. Donderdag staat voor Twente de eerste wedstrijd in de play-offs op de rol.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.