Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raad tevreden over Hengelose aanpak armoede en schulden

Purse 3548021 1920
Luttikholt: 'Mensen moeten weer mee kunnen doen. Dat levert binnen het hele sociale domijn geld op.'
Beeld: Pixabay

De Hengelose raad is over het algemeen zeer tevreden over hoe de gemeente omgaat met inwoners die leven in armoede en te maken hebben met schuldhulpverlening. Voor het einde van dit jaar wordt een nieuw beleidskader voor armoede en schuldhulpverlening vastgesteld. Hierover ging de raad dinsdag 8 september in discussie tijdens een zogeheten beeldvormende politieke markt.

De avond begon met een peiling in de vorm van een kwis. Wethouder Mariska ten Heuw: “Daarbij is er geen goed of fout, maar willen we kijken wat jullie vinden van een aantal zaken.” De raadsleden mochten via de app Kahoot! zes vragen beantwoorden, zoals ‘Vormt het huidige beleid een goede basis voor de komende jaren?’, ‘Hebben in armoede levende volwassenen (net als kinderen) recht op een kostenloze fiets of computer’ en ‘Hoe kan de drempel verlaagd worden, zodat mensen die er recht op hebben minimaregelingen aanvragen?’.

Volgens Marie-José Luttikholt van de PvdA is te spreken over het beleid, maar ‘het blijven met alle respect lapmiddelen’. Zij wil graag dat de gemeente meer inzet op het voorkómen van armoede: “Richt je op scholing en re-integratie. Mensen moeten weer mee kunnen doen. Dat levert binnen het hele sociale domijn geld op.”

“‘Ik heb het zelf meegemaakt. Je leeft van dag tot dag. Ik vind dat je mensen een vooruitzicht moet geven.’”

Een van de manieren om de drempel te verlagen, zodat mensen een beroep durven doen op de regelingen is het instellen van een infopunt in de wijkcentra. Veel partijen vinden dat een goede zet. Frits Albek (Pro Hengelo) vindt dit echter te passief: “Je hebt juist mensen in de wijk nodig met een signaalfunctie. Neem iemand als Drees Kroes van Scoren in de Wijk. Via zulke mensen en initiatieven komt de doelgroep veel beter in beeld dan via zulke infopunten. Daarvoor moet je eerst je schaamte overwinnen.”

Sebastiaan van der Pal van D66 weet wat het is om in armoede te leven: “Ik heb het zelf meegemaakt. Je leeft van dag tot dag. Ik vind dat je mensen een vooruitzicht moet geven. Met een fiets kun je naar de bieb, ontmoet je mensen en doorbreek je die vicieuze cirkel. Zo werkte het in elk geval voor mij.”

Vincent Mulder (SP) haakt in op de woorden van Albek: “Schaamte vormt inderdaad de grootste drempel. Mensen komen vaak niet uit zichzelf. Daarom heb je mensen met een signaalfunctie nodig. Dat is geen kwestie van verlinken, maar van verleiden om mensen te bewegen tot aanvragen waar ze recht op hebben.”

Hanneke Fens (VVD) en Elske Mooijman (GroenLinks) vinden dat er meer maatwerk geleverd kan worden. Mooijman: “Laten we eens kijken waarom mensen geen gebruik maken van de regelingen. Schaamte, onbekendheid, de manier waarop ze bejegend worden? We hebben niet meer geld nodig, maar het moet herschikt worden. Als we als gemeente zoveel mogelijk zelf doen, kunnen we zelfs geld besparen. Ik vind bijvoorbeeld ook niet dat externe partijen geld moeten verdienen aan de armoede van onze inwoners.”

Fens: “We moeten niet van alles willen optuigen als er geen behoefte aan is. Werk andersom: kijk eerst wat er nodig is.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.