Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen straf voor jongen (17) die dodelijk ongeval in Enschede veroorzaakte

20220627 aanrijding Deurningerstraat News United Dennis Bakker
Slachtoffer dodelijk ongeval Enschede is 16-jarige jongen
Beeld: News United / Dennis Bakker

De 17-jarige jongen die vorig jaar een dodelijk ongeluk in Enschede veroorzaakte is schuldig aan het ongeval, maar de rechtbank legt hem geen straf op. Bij een botsing met een vrachtwagen op de Deurningerstraat kwam de klasgenoot (16) van de jongen, die bij hem achterop de scooter zat, om het leven.

Zowel het slachtoffer als de verdachte waren ten tijde van het ongeval leerlingen van de middelbare school Het Kottenpark, dat aan de Deurningerstraat ligt. Het Openbaar Ministerie wilde de jonge scooterbestuurder vervolgen, omdat volgens het OM het 'aan zijn schuld te wijten is dat de bijrijder om het leven is gekomen'.

20220627 aanrijding Deurningerstraat News United Dennis Bakker
Lees ook
OM vindt scooterrijder (17) wel schuldig aan ongeluk in Enschede waarbij klasgenoot omkwam, maar wil geen straf

RTV Oost was aanwezig bij de zitting die achter gesloten deuren plaatsvond, omdat de jongen minderjarig is. De 17-jarige Enschedeër heeft spijt betuigd en vertelde op de zitting dat hij zijn scooter na het ongeval heeft weggedaan.

Straf geen meerwaarde

"Alles overziend is de rechtbank van oordeel dat het ongeval en de gevolgen daarvan een zodanige impact op verdachte hebben gehad, dat het opleggen van een straf geen meerwaarde meer heeft", aldus de rechtbank. "Verdachte zal daarom wel schuldig worden verklaard, maar er zal geen straf of maatregel worden opgelegd."

Ook speelt volgens de rechters mee dat het een jaar heeft geduurd voordat de zitting in de rechtbank plaatsvond. "Het behoeft geen betoog dat de omstandigheden waaronder het ongeval heeft plaatsgevonden ook ingrijpend zijn geweest voor verdachte."

Verklaring

Tijdens de zitting in de Almelose rechtbank lazen de moeder en zus van het slachtoffer een verklaring voor, waarin ze vertelden over hun 'onherstelbare leed'. De Enschedeër gaf daarop aan dat hij in contact met de nabestaanden wil komen, als ze daar aan toe zijn.

Het Openbaar Ministerie wilde de jongen wel vervolgen, maar geen straf opleggen, zo werd twee weken geleden duidelijk.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.