Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lokaal Hengelo heet voortaan ANDERS!: ‘Wij willen ons meer onderscheiden’

Glenn Dedecker 1 Twente
Glenn Dedecker: "Hoewel we onze formele naam behouden als Lokaal Hengelo, zullen we geleidelijk de transitie maken naar ANDERS!"
Beeld: 1Twente

De lokale politieke partij Lokaal Hengelo zal vanaf de volgende gemeenteraadsverkiezingen verdergaan onder de naam ANDERS!. Dat zegt fractievoorzitter Glenn Dedecker. De partij wil zich hiermee meer onderscheiden van andere fracties binnen de gemeenteraad van Hengelo. Tijdens deze raadsperiode wordt de transitie ingezet naar een nieuwe huisstijl.

Lokaal Hengelo

Tijdens deze huidige raadsperiode blijft de partij formeel bekend als Lokaal Hengelo, omdat de raadsleden onder deze naam zijn verkozen en het niet mogelijk is om de naam tijdens de raadsperiode te wijzigen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 zal de overgang naar de nieuwe naam ANDERS! officieel plaatsvinden. "Hoewel we onze formele naam behouden als Lokaal Hengelo, zullen we geleidelijk de transitie maken naar ANDERS!", verklaarde Dedecker. Het logo heeft al een nieuwe kleur gekregen en er is een nieuwe website gelanceerd.

Gemeenteraadsverkiezingen

De aanleiding voor deze verandering komt voort uit de tegenvallende resultaten bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Lokaal Hengelo was tijdens de campagne zichtbaar met herkenbare gele hoedjes en witte jassen, maar de campagne leverde niet het gewenste aantal zetels op. De partij ging van drie zetels in 2018 terug naar twee zetels.

'Onderscheiden'

Na verkiezingen heeft de partij een evaluatie uitgevoerd. "We hebben geconcludeerd dat we ons meer moeten onderscheiden. Bij een nieuwe identiteit hoort een nieuwe naam en een nieuwe kleur", aldus de fractievoorzitter. Lokaal Hengelo is niet de enige partij is met 'Hengelo' in de naam. Dedecker: "In de vorige raadsperiode hebben inwoners wel eens tegen ons gezegd: 'Ja, jullie wethouder dit en dat.' Hiermee bedoelden ze de wethouder van Pro Hengelo. Dat willen wij hiermee ook voorkomen."

Fuchsia

Volgens Dedecker duidt de naam ANDERS! op een unieke manier van politiek bedrijven: "Directe democratie is daarbij van groot belang. Wij willen inspelen op wat er leeft onder de mensen." Volgens de voorman van Lokaal Hengelo hoort hierbij ook een andere kleur, waarbij geel wordt vervangen door fuchsia, een roze-paarse tint: "De kleur fuchsia komt niet vaak voor in de politiek. BurgerBelangen maakt ook gebruik van geel. Dat kan tot verwarring kan leiden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.