Enschede
Video

Geëmotioneerde organisator herdenking: ‘Iedereen was één’

Met vuurwerk, ballonnen, toespraken en muziek werden ze gisteravond herdacht: Eustace McCauley en Bart Christiaan. De twee vrienden kwamen in de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 augustus om het leven bij een ongeval op de Oldenzaalsestraat. 200 meter van de plek waar Eustace en Bart zijn omgekomen, verzamelden zich zondagavond zo’n vierhonderd mensen.

Organisator Rob de Vries is blij met hoe het is gegaan. “En dan is blij nog een understatement. We zijn gelukkig dat we dit hebben kunnen doen.”

Met de ceremonie wilden de vrienden van Eustace en Bart laten zien wat de twee mannen voor Enschede waren. “Uiteindelijk deden we het natuurlijk ook voor ons”, aldus een geëmotioneerde De Vries.

Dat de herdenking zo groot werd, had ook De Vries niet verwacht. Het eerste idee was een graffiti op een groot doek. “Maar ik had wat verf en doeken nodig. Die vraag heb ik op Facebook gezet. Even later vroegen mensen of ik een tikkie kon sturen. Zo hebben we 3.000 euro opgehaald”, vertelt de initiatiefnemer. Zonder dat ze het van tevoren hebben verwacht, konden de vrienden met de 3.000 euro uiteindelijk veel meer en zo ontstond het idee voor een herdenkingsceremonie op de Oldenzaalsestraat zelf.

Statement
Maar met de herdenking wilden ze ook een statement maken. “De Oldenzaalsestraat is gewoon een racebaan. Zonder drempels, een nieuw wegdek…”

Dinsdagmiddag vindt de uitvaart in besloten kring plaats.