Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Sport

Succesvolle handbiker uit Saasveld naar WK in Schotland

Een ernstig motorongeluk maakte een abrupt einde aan de sportieve activiteiten van Mark Mekenkamp, uit Saasveld. Hij hield hier een dwarslaesie aan over en belandde in een rolstoel. Maar de toenmalig motorcrosser heeft een nieuwe manier gevonden om met snelheid over de Twentse wegen te rijden.

“Na een verblijf van drie weken in het Medisch Spectrum in Twente en drie maanden revalideren in Het Roessingh heb ik de draad weer opgepakt.” Mekenkamp probeerde verschillende sporten uit, die hij ondanks zijn zware beperking kan beoefenen. Uiteindelijk vindt hij een nieuwe passie: “Ik hou van sporten met snelheid.”

Oostenrijk

“Het begon met een aankoppelhandbike voor de rolstoel, daarmee ging ik op zaterdagmiddag een rondje rijden. Dit werd een steeds groter rondje”, zegt de handbiker lachend. Hij werd door Het Roessingh benaderd om mee te doen aan een handbikewedstrijd. “Daar is het eigenlijk echt mee begonnen.”

De Saasvelder deed voor het eerst mee aan de Handbikebattle in Oostenrijk, waar deelnemers revalidatiecentra vertegenwoordigen. Hij presteert het om tweede te worden. Vanaf dit moment gaat zijn professionele carrière als handbiker in de versnelling.

Zilver en goud

Ondertussen staan er vele titels en prijzen op zijn naam, waaronder zilver en goud tijdens Worldcups voor handbiken. “Deze betekenen wel het meest omdat hier de wereldtop van handbikers was.” Het blijft niet bij deze wedstrijden. Zijn eerst volgende wedstrijd rijdt hij 10 augustus in Scholtand. “Ik ga nog naar het WK in Schotland en de Europese kampioenschappen in Rotterdam, dan even uitrusten en voorbereiden op het volgende seizoen.”

“Als ik bezig ben, vergeet ik mijn handicap.”

Hij hoopt dan genoeg punten te behalen om naar de Paralympische Spelen te mogen. Hier zou hij graag zijn professionele carrière afsluiten. Maar handbiken, daar stopt hij niet mee. “Mijn dwarslaesie brengt veel neuropatische zenuwpijn met zich mee. Handbiken geeft tijdens het sporten en na het sporten verlichting.”

De sport betekent zowel lichamelijk als mentaal veel voor Mark. “Ik voel mij sterker en heb het gevoel dat ik echt wat kan. Als ik bezig ben, vergeet ik mijn handicap. En dat voelt goed!”

Mark Mekenkamp tijdens het handbiken in zijn dorp Saasveld
Mark Mekenkamp tijdens het handbiken in zijn dorp Saasveld
Beeld: Iris Kuipers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.