Verkeer
Stuur appje
Zoek

Primeur voor Enschede en Losser: speciale videotolk verbetert contact gemeenten met slechthorenden

06022023 tolkcentrum DSC010391 scaled foto Tolk Contact
Via dit tolkcentrum worden mensen geholpen
Beeld: TolkContact

Doven, slechthorenden of mensen met een spraakbeperking kunnen vanaf dinsdag makkelijker in contact komen met gemeenten Enschede en Losser. Op de websites is een gebaren- en schrijftolk beschikbaar die een brug vormt tussen degene die contact zoekt en een gemeentemedewerker. Ook aan de fysieke balies zijn aanpassingen gemaakt, daar kan de stem van een medewerker luider worden afgespeeld in het hoortoestel van de bezoeker of een koptelefoon. Het zijn de eerste gemeenten van Twente met deze hulpmiddelen.

Vanaf enschede.nl en losser.nl kunnen mensen nu met hun gemeente bellen via een tolk, door een online (video)verbinding.

Iemand kan ervoor kiezen om in gebaren te spreken, te schrijven of mondeling te praten tegen de tolk. Die vertelt de boodschap vervolgens mondeling door aan de gemeentemedewerker. Het mondelinge antwoord van die medewerker wordt vervolgens weer vertaald naar gebaren of schrift voor de slechthorende.

Baliemedewerkers

Bezoekers van de fysieke balies in beide gemeenten kunnen ook gebruikmaken van een helpend stukje techniek. Deze zogenoemde ‘communicatiepost’ speelt het stemgeluid van een baliemedewerker luider af in een hoortoestel of op een koptelefoon. Bovendien dempt het ander omgevingsgeluid. Zo moet het helpen om de aandacht op het gesprek te houden en alles goed te kunnen volgen.

icon_main_info_white_glyph

Enschede en Losser

Enschede en Losser werken samen als het gaat om publieksdienstverlening en bedrijfsvoering. Een aantal taken van Losser wordt hierin uitgevoerd door Enschede.

‘Samenwerking begint met contact’

De ontwikkelingen kwamen in Enschede tot stand door samenwerking met de zogeheten toegankelijkheidscommissie, die er de belangen van mensen met een beperking behartigt. De groep is er blij mee. “Elke samenwerking begint met het maken van contact."

Wethouder Teutelink bedankt de commissie. "We willen dat iedereen laagdrempelig contact kan hebben met onze gemeente. De invoering van Teletolk en de communicatiepost draagt daaraan bij." Teutelinks evenknie in Losser, Marian Oosterbroek, sluit daarbij aan. "We vinden het heel belangrijk dat alle inwoners mee kunnen doen in de samenleving, ook als ze een beperking hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.