Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo staat niet negatief tegenover kleine kerncentrales: ‘Eerst goed onderzoek en pas ná 2030'

20230418 Energiebedrijf elektriciteit hoogspanning Enschede Pexels
De gemeente Hengelo ziet kleine kerncentrales als een potentieel alternatief, maar wel na 2030.
Beeld: Pexels

Hengelo ziet kleine kerncentrales als een potentieel alternatief voor de opwekking van energie, maar dan niet eerder dan na 2030. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van schriftelijke vragen van Lokaal Hengelo. Voor de doelstelling van 2030 komen ze te laat.

'Potentieel alternatief'

De gemeente Hengelo ziet kleine kerncentrales als een potentieel alternatief na 2030: "Deze kleinschalige kerncentrales vallen echter buiten de scope van de RES Twente die de opgave voor 2030 invult, omdat voor vergunningverlening en bouw meer dan 7 jaar nodig is." Wel moet er volgens de gemeente Hengelo goed onderzoek gedaan worden naar de voor- en nadelen van deze reactoren.

RES Twente

Bij de regionale energiestrategie Twente (RES Twente) zijn twee doelstellingen; voor 2030 en tot 2050. Voor 2030 moet 1,5 terrawattuur aan energie duurzaam zijn opgewekt via wind en zon. De kleinschalige reactoren komen voor die doelstelling te laat, maar voor het einddoel van 2050 behoort het tot de mogelijkheden. "Om invulling te geven aan de opgaven van de energietransitie zijn ook nieuwe innovatieve technieken nodig."

AP300 SMR Energy Systems Westinghouse
Lees ook
Kleine kerncentrales in Twente? Klimaatminister legt bal bij gemeenten en provincie

Ontwikkelingen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een marktanalyse gemaakt wat betreft de toepassing van zogenaamde Small Modular Reactors (SMR). "Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en trekken hierin samen op met de RES Twente, waar de provincie onderdeel vanuit maakt", zegt het college.

icon_main_info_white_glyph

Small Modular Reactors (SMR)

Een Small Modular Reactor (SMR) is een kleine kernreactor die ongeveer 300 megawattuur aan energie kan leveren. Dat is ongeveer één derde van het vermogen van een reguliere kernreactor. Een SMR is modulair en klein, waardoor er minder oppervlakte nodig is dan bij een gewone centrale. Kleine kernreactoren zijn niet nieuw; veel onderzeeërs en vliegdekschepen maken al gebruik van deze energiebron.

Inwonersforum

De aanleiding van de vragen is het oordeel van het inwonersforum van de RES Twente. Dit zijn Tukkers die zijn uitgeloot om mee te denken over energievraagstukken. Het forum gaf aan om kleine kernreactoren niet direct uit te sluiten."

20230612 zonnepanelen zonnepark zonneveld zonne-energie Pexels
Lees ook
Adviespanel stelt Twentse politici voor dilemma: kleine kerncentrales en loslaten verdeling windturbines en zonnepanelen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.