Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het Stiftfestival: unieke locaties in Twente maken zich op voor een 'Mediterranean Voyage'

Het Stiftfestival is misschien wel één van de grootste onbekende festivals van Twente. Het festival, dat voornamelijk over klassieke muziek gaat, zal ook tijdens de 19e editie allerlei unieke locaties in Twente aandoen. Het vindt plaats van 19 t/m 27 augustus.

De Stiftskerk in Weerselo, de Enschedese Synagoge, Landgoed Singraven in Denekamp, de Oude Blasius in Delden, de Plechelmus in Oldenzaal en de Sterrenwacht in Lattrop. Zomaar een paar locaties waar concerten en activiteiten rondom het Stiftfestival zullen plaatsvinden. “Mensen moeten, naast de muziek, ook genieten van de setting waarin ze het luisteren”, zegt organisator en violist Daniel Rowland in 1Twente Vandaag.

  • Landgoed Singraven Denekamp
    Het Landgoed Singraven in Denekamp, De Plechelmus in Oldenzaal en de Sterrenwacht in Lattrop
    Beeld: Leon de Man
  • Oldenzaal Sint Plechelmus basiliek
    Het Landgoed Singraven in Denekamp, De Plechelmus in Oldenzaal en de Sterrenwacht in Lattrop
    Beeld: Léon de Man
  • Cosmos sterrenwacht
    Het Landgoed Singraven in Denekamp, De Plechelmus in Oldenzaal en de Sterrenwacht in Lattrop
    Beeld: Léon de Man

Klassieke muziek

Bij het Stiftfestival kunnen liefhebbers genieten van verschillende liveconcerten. Tijdens deze concerten door de hele regio zal voornamelijk klassieke muziek te horen zijn. “Alleen dit jaar hebben we er een draai aan gegeven om naast klassieke muziek ook alles in het teken te zetten van een reis rond de Middellandse Zee”, aldus Rowland. Dat het festival voornamelijk bedoeld is voor liefhebbers van klassieke muziek is ook niet helemaal juist volgens de violist: “We proberen het ook weg te halen uit de klassieke hoek. Het is niet alleen voor mensen die Beethoven, Brahms en Tschaikowsky uit elkaar kunnen halen.”

Bij deze editie zijn ook twee festivaldramaturgen betrokken: schrijver en verhalenverteller Abdelkader Benali en de in Hengelo geboren en getogen schrijfster en arabist Meltem Halaceli. Zij zullen het thema vanuit andere invalshoeken dan de muziek kleur en een stem geven.

Stift Festival
Ksteel Twickel
Beeld: Niels Wesselink

Thuiskomen

Daniel Rowland, zelf geboren in Engeland, is trots dat dit festival ook in Twente bekend is geworden. “Ik ben in Weerselo opgegroeid. Mijn moeder komt uit Oldenzaal. Dus ik ben echt een Tukker.” Rowland is bepaald geen onbekende in de klassieke wereld. Hij is een veelgevraagd violist die over de hele wereld optreedt.

Dat vioolspelen begon in Twente, toen de import-Tukker tegenover de Stiftkerk in Weerselo woonde. “Als tienjarig jochie dacht ik: 'Ik wil de wijde wereld in', maar naarmate ik ouder word, wil ik meer terug."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.