Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese vriendinnen fietsen 2350 kilometer voor daklozen door aardbeving in Turkije

2350 kilometer fietsen om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Dat is het doel van de Enschedese Sümeyye Sahin en Filiz Ilmaz. Op 2 september beginnen ze in Enschede, waarna een tocht door vier Europese landen op de planning staat.

Beide dames kenden elkaar niet voordat het drama in Turkije en Syrië plaatsvond. “Het begon met het inzamelen van spullen in februari. Daar ontmoette ik Filiz en er was direct een klik”, zegt Sahin. Beide raakten betrokken bij een inzamelactie, maar hebben daar geen familie of vrienden verloren bij de aardbeving. “De communicatie met elkaar was direct positief en ik vond haar vanaf het begin al een toffe meid. Dat zorgt ervoor dat we dit avontuur met elkaar willen aangaan,” aldus Filiz Ilmaz.

Lange tocht

De tien jaar oudere Ilmaz kwam met het idee om op een fietstocht te gaan, en daar had Sahin direct wel oren naar. “We doen het omdat we er veel bereik mee kunnen krijgen. Dit omdat we door verschillende landen gaan en alles documenteren wat we gaan doen,” zegt Ilmaz. De route die uitgestippeld is, komt uit op ongeveer 2350 kilometer en gaat onder andere door Duitsland, Oostenrijk, Italië en Griekenland. “Binnen dertig dagen moeten we het halen. Hier zitten ook rustdagen bij,” voegt Ilmaz daaraan toe.

Fietsroute Sümeyye Sahin naar Turkije Google Maps
De route die Sümeyye Sahin en Filiz Ilmaz af gaan leggen
Beeld: Google Maps

Crowdfunding voor Yuva-stichting

Allereerst proberen Ilmaz en Sahin via hun inzamelpagina geld in te zamelen om hun fietsreis te bekostigen. “Het mooiste zou zijn om op een hybride fiets erheen te gaan. Daar zijn we nu druk mee bezig. Het trapt toch iets makkelijker dan mijn eigen fiets”, lacht Sahin. Voorafgaand aan de maand september komt er nog een crowdfunding online. Dit om geld in te zamelen voor het daadwerkelijke goede doel, de Yuva-stichting.

Die stichting zet zich in om huizen te bouwen voor mensen die het nodig hebben. Het bouwen van een huis duurt één dag, waarbij duurzame materialen worden gebruikt. Eén huis bouwen kost ongeveer €8500, maar dat is niet het streefbedrag. “Ik stel er geen grenzen aan. Als we tweehonderd huizen bouwen, is dat prima, maar als het er twee zijn, dan ben ik ook tevreden,” aldus Sahin.

Trappenvoorturkije
Sümeyye Sahin (L) en Filiz Ilmaz (R)
Beeld: Sümeyye Sahin
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.