Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Doret Tigchelaar heeft collega: Milan Hopster is de eerste kinderburgemeester van Wierden

Kinderburgemeester gemeente Wierden Milan Hopster
Beeld: Gemeente Wierden

“Ja, mooi hè!” Burgemeester Doret Tigchelaar is blij met haar nieuwe collega in de gemeente Wierden. De kinderraad van de gemeente Wierden koos dinsdag 18 juli de eerste kinderburgemeester van de gemeente: de 12-jarige Milan Hopster uit Wierden. Hij wordt op 26 september geïnstalleerd.

Groep 8 aan de macht

Het kiezen van een kinderburgemeester heeft een voorgeschiedenis. Leerlingen van groep 8 van de basisscholen kwamen in mei op bezoek in het gemeentehuis, onder het motto ‘Groep 8 aan de macht’. “De groepen kregen die dag een soort burgerschapsles maar moesten ook een raadsvergadering houden. Er werden die dag elf kinderraadsleden gekozen en toen moest er nog een burgemeester komen”, vertelt Tigchelaar.

Drie pitchrondes

Twee van de elf kinderraadsleden stelden zich kandidaat daarvoor. Tijdens drie pitchrondes moesten de twee kandidaten de overige kinderraadsleden overtuigen waarom juist zij een goede kinderburgemeester zijn. De burgemeester is onder de indruk. “De beide jongens moesten pitchen, ga er maar aan staan. Heel knap wat er gisteren gebeurde.”
Milan kreeg de meeste stemmen en mag zich nu dus kinderburgemeester van de gemeente Wierden noemen.

“Kinderburgemeester zijn is zeker geen spelletje”

Veel ideeën

Tigchelaar: “Kinderburgemeester zijn is zeker geen spelletje. We overleggen binnenkort hoe het komende jaar ingevuld wordt, wat de agenda wordt. Milan heeft daar veel ideeën over. Ik zal hem zoveel mogelijk meenemen natuurlijk. Ik verheug me ontzettend op het komende jaar.”

De kinderraad gaat met allerlei ideeën komen; de raad wordt daarin begeleid door een ambtenaar.

Milan: “Dat ik ooit kinderburgemeester zouden worden had ik nooit verwacht, maar ik ben heel blij dat ik gekozen ben. Ik verzin graag ideeën, bedenk oplossingen, denk graag iets verder door. Het belangrijkst vind ik dat iedereen ideeën moet kunnen delen. Ik wil er graag samen met de kinderraad een leerzaam jaar van maken.”

“We gaan het komende jaar van de kinderraad en de kinderburgemeester veel horen”, daarvan is Tigchelaar overtuigd.

icon_main_info_white_glyph

Intallatie

De kinderraad en de kinderburgemeester worden tijdens de gemeenteraadsvergadering op 26 september 2023 geïnstalleerd.
De vergadering start hierdoor iets vroeger, namelijk om 18.30 uur. Het eerste agendapunt is de installatie, deze zal tot ongeveer 19.30 uur duren.
De vergadering van de gemeenteraad wordt ook digitaal uitgezonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.