Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bij Hengelo's softbaltalent Puk (17) draait alles om de sport: ‘Olympische Spelen is de droom’

Op haar vijftiende besloot de in Hengelo geboren Puk de Groot haar droom na te jagen en op zichzelf te gaan wonen in Amsterdam. Nu, op 17-jarige leeftijd, is ze geselecteerd voor het Nederlandse O18-team en gaat ze naar het EK-softbal in Tsjechië. Naast het vele trainen slaagde ze dit jaar ook nog voor haar vwo-diploma. "Het is gewoon een fantastische sport."

Om zo ver te komen moest De Groot een flinke weg afleggen. Ze begon haar sportcarrière bij Tex Town Tigers in Enschede, maar speelt momenteel voor een team in Haarlem en maakt ze deel uit van de selectie van het Nederlandse team onder de achttien.

Op zichzelf

Het softbaltalent woont sinds haar vijftiende op zichzelf in Amsterdam. Bij Talent TeamNL maakt de softbalster deel uit van een speciaal topsportprogramma: "Ik woon in een flat met allemaal andere sporters van TeamNL, zoals softballers en basketballers", zegt De Groot. Op jonge leeftijd naar een vreemde stad verhuizen was best wennen voor de topsporter: "Ik vond het wel even spannend, maar je bent zo druk met sporten en school dat je niet eens kunt nadenken over het feit dat je al uit huis bent."

Twee keer per dag trainen

In januari werd de softbalster geselecteerd voor de voorselectie van het Nederlandse team onder de 18. "Stap voor stap vielen er steeds meer mensen af. Sinds vorige maand weet ik dat ik definitief bij de selectie zit." Om op zo'n hoog niveau te komen, moet er flink getraind worden. "Ik train twee keer per dag: eerst van half 8 's ochtends tot 9 uur. Daarna ga ik naar school en heb ik van 15:00 tot 17:00 uur de tweede training." Naast al het trainen, heeft De Groot ook nog haar vwo-diploma gehaald.

EK in Tsjechië

Eind deze maand vertrekt De Groot samen met de andere speelsters van het team naar Tsjechië voor het EK. Ook heeft ze haar zinnen gezet op een volgend doel: "Volgend jaar wil ik graag meedoen aan college softbal in Amerika en mijn ultieme droom is om voor Nederland uit te komen op de Olympische Spelen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.