Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lokaal Hengelo vraagt naar bereidheid college voor onderzoek naar kleine kernreactoren

Stekker stock smr 2
Lokaal Hengelo is benieuwd hoe het college van burgemeester en wethouders van Hengelo aankijkt tegen kleine kerncentrales.
Beeld: Westinghouse / Pixabay

Lokaal Hengelo is benieuwd hoe het college van burgemeester en wethouders van Hengelo aankijkt tegen kleine kerncentrales. Het inwonersforum van de Regionale Energiestrategie (RES Twente) vindt dat er serieus naar gekeken moet worden. Den Haag legt op haar beurt de bal weer bij de provincie en gemeentes.

Zon en wind

De Twentse gemeenten willen vol inzetten op wind- en zonne-energie. In de toekomst moet Twente ongeveer zestig procent van haar energie uit wind en veertig procent uit zon opwekken. "Lokaal Hengelo is voorstander van het beter onderzoeken van alternatieve vormen van energieopwekking. We zijn daarom erg benieuwd naar de mogelijkheden van kleinschalige kernenergie in de regio Twente, waaronder onze gemeente", schrijft Jim ter Braak, fractievertegenwoordiger van Lokaal Hengelo, aan het college. Eén van de alternatieven is kernenergie via kleine reactoren.

icon_main_info_white_glyph

Small modular reactors (SMR)

Een small modular reactor (SMR) is een kleine kernreactor die ongeveer 300 megawattuur aan energie kan leveren. Dat is ongeveer één derde van het vermogen van een reguliere kernreactor. Een SMR is modulair en klein, waardoor er minder oppervlakte nodig is dan bij een gewone centrale. Kleine kernreactoren zijn niet nieuw; veel onderzeeërs en vliegdekschepen maken al gebruik van deze energiebron.

Vragen in de Tweede Kamer

De discussie over kleine kerncentrales werd aangewakkerd nadat het inwonersforum van RES Twente heeft aangegeven dat er ook gekeken moet worden naar de mogelijkheid van kernenergie als energiebron. BVNL-kamerlid Wybren van Haga heeft naar aanleiding van dit advies vragen gesteld aan demissionair klimaatminister Rob Jetten.

AP300 SMR Energy Systems Westinghouse
Lees ook
Kleine kerncentrales in Twente? Klimaatminister legt bal bij gemeenten en provincie

Discussie

Over kernenergie wordt al decennia gediscussieerd. Voorstanders zien het als een vorm van energieopwekking zonder uitstoot die essentieel is voor de energietransitie, terwijl tegenstanders wijzen op de veiligheidsrisico's en de problemen rond de opslag van nucleair afval. Tsjernobyl en Fukushima worden vaak als voorbeelden aangehaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.