Verkeer
Stuur appje
Zoek

Omwonenden AZC Albergen willen het vertrouwen terug

Landhuis 't Elshuys
Beeld: rtvnot

Van 'schokkend' tot 'het gemeentebestuur moet per direct opstappen'. Omwonenden van het azc in Albergen reageren veelal verontwaardigd op nieuwe documenten die naar buiten zijn gekomen over de totstandkoming van het azc in Albergen. "Het vertrouwen is nog slechter dan dat het een jaar geleden was", zegt Hennie de Haan, woordvoerder van de omwonenden.

Topambtenaren van verschillende ministeries vreesden dat de burgemeester van Tubbergen vorig jaar uit de school wilde klappen over het aanwijzen van het hotel in Albergen als asielzoekerscentrum. Dat blijkt uit correspondentie tussen de ministeries, die RTV Oost heeft gelezen. De gemeente Tubbergen ontkent ten stelligste dat het college al eerder wist van de azc-dwang.

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) dwong de gemeente Tubbergen vorig jaar om een azc te openen in Albergen. Hij passeerde daarmee de gemeente, die tegen de plannen was.

Hennie de Haan, woordvoerder van de omwonenden van het azc in Albergen, noemt de nieuwe stukken 'schokkend'. "Ik heb nooit geloofd dat de burgemeester er echt niks van af wist, of dat het een soort naïviteit was dat ze het niet wist. Ik vind het wel stuitend dat ze er blijkbaar daadwerkelijk van op de hoogte is geweest. Er komen steeds meer dingen naar boven."

De gemeente zegt: 'Dit is interne communicatie, deze signalen zijn ons niet bekend'.

"Ik heb geen reden om te twijfelen aan interne correspondentie van verschillende ministeries in dit land. Ik denk dat er wel meer communicatie het gemeentebestuur niet heeft bereikt. Het gaat erom welke communicatie er is en wat je ermee doet. Bepaalde informatie was voorhanden: er waren brieven van de Verenging van Nederlandse Gemeenten, er waren brieven vanuit de Tweede Kamer, ze hadden dingen kunnen weten. Maar als jij je ogen sluit voor dingen die er zijn, dan kun je daarmee je eigen verhaal creëren."

Hennie de Haan
Beeld: rtv not

In februari bleek uit onderzoek van RTV Oost dat de gemeente meerdere keren voor de dwang is gewaarschuwd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De gemeente houdt tot op de dag van vandaag vol dat het 'totaal verrast' werd toen het de azc-aanwijzing kreeg.

"Het is hun eigen werkelijkheid die ze keer op keer herhalen."

De dwangwet, waarmee het Rijk gemeenten kan verplichten tot een azc, was vorig jaar nog niet ingevoerd, zegt de gemeente.

"Je kunt wel zeggen: die wet was er nog niet, maar er werd wel gedreigd met die wet. Dat betekent dat je moet anticiperen. Regeren is vooruitzien. Als jij het openbaar bestuur in wilt, en dat wil je als wethouder want daar heb je bewust voor gekozen, dan moet je ook heel alert zijn en niet maar afwachten."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.