Verkeer
Stuur appje
Zoek

Milieuraad vangt bot voor de rechter: NX Filtration hoeft bouw in Hengelo niet te stoppen

230509 nx filtration 2
Artist impression van de nieuwbouw van NX Filtration in Hengelo
Beeld: Leferink Architecten

Een fabriek bouwen die filters maakt, waarmee vervuild water verandert in drinkwater. Je zou denken dat niemand daar problemen mee kan hebben. Maar wat als die fabriek voor dat proces zelf zo veel water nodig heeft dat 900 bomen in de omgeving van die nieuwe fabriek mogelijk verloren dreigen te gaan? Dat is de Natuur- en Milieuraad Hengelo (NMRH) een doorn in het oog. De organisatie vocht de vorig jaar afgegeven omgevingsvergunning aan, maar ving bot voor de rechter.

‘Maak tijdig bezwaar’

Het stond er toch echt helder in het bericht van augustus vorig jaar, waarin gemeente Hengelo kenbaar maakte dat het een omgevingsvergunning voor NX Filtration had afgegeven: bezwaar aantekenen kon binnen zes weken. Tot uiterlijk eind september 2022 dus. Toch trok de Hengelose milieuraad dit jaar pas aan de bel; de organisatie wil dat de bouw wordt stilgelegd, omdat NX Filtration giftige chemicaliën gebruikt in het productieproces.

Raadsman Marcel Middelkamp geloofde er vorige maand nog heilig in dat de Natuur- en Milieuraad Hengelo in haar recht stond:

230509 NX Filtration Hengelo
Lees ook
Jurist eist bouwstop: 'NX Filtration bouwt in Hengelo zonder de benodigde stikstofruimte'

900 bomen in gevaar

Bovendien heeft het bedrijf voor het maken van die waterzuiverende filters jaarlijks 700 miljoen liter water nodig. Dat water wil NX Filtration oppompen en daar is de milieuraad fel op tegen. Want zo veel water onttrekken in tijden van schaarste mag niet worden toegestaan, stelt de milieuraad. Met name de circa 900 bomen in de directe omgeving van het pand in aanbouw komen zo in gevaar.

Stilzitten

Maar wat de Natuur- en Milieuraad Hengelo ook vindt, de rechter is helder in het oordeel: de organisatie heeft te laat protest aangetekend. En daarmee de mogelijkheid om de bouw tegen te houden ‘door eigen stilzitten voorbij laten gaan’. Het is onbekend of de milieuraad in beroep gaat.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.