Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Toch dwangsom voor hotel De Grote Zwaan in De Lutte

De Lutte Hotel De Grote Zwaan Google Maps
Beeld: Google Maps

Hotel De Grote Zwaan in De Lutte moet een dwangsom van 1.250 euro betalen aan de gemeente. “Als je een probleem, en in dit geval gaat het om brandveiligheid, oplost na de termijn die de gemeente daarvoor gesteld heeft, leidt dat tot een boete”, aldus wethouder Jaimi van Essen.

Hotel De Grote Zwaan kreeg eerder een dwangsom opgelegd omdat een aantal zaken, waaronder de brandveiligheid, niet goed geregeld was. “Heel veel punten waren opgelost, maar de brandveiligheid niet. De gemeente legde de eigenaar daarvoor een last onder dwangsom op. In het hotel worden ook vluchtelingen, statushouders en Oekraïners gehuisvest. Dan moet het met de brandveiligheid goed zijn.”

Hoe zit het?

De gemeente legde aan Hotel De Grote Zwaan per brief van 20 mei 2022 een last onder dwangsom op, omdat de brandveiligheid in het hotel niet voldeed aan de voorschriften op het gebied van brandveiligheid.
Het hotel had tot 25 augustus 2022 om de overtredingen te beëindigen.

Uit de controles van 5 en 12 september 2022 bleek dat de overtredingen niet allemaal op tijd waren beëindigd. Er zijn dwangsommen deels verbeurd met een totaal van 2.500,- euro.
De gemeente besloot in december 2022 het verschuldigde bedrag in te vorderen.

Bezwaar

De hoteleigenaar maakte in januari 2023 bezwaar tegen deze vordering. De Commissie Bezwaarschriften adviseerde de gemeente in mei 2023 dit bezwaar gegrond te verklaren en de dwangsom voor hotel De Grote Zwaan te laten vervallen.

“Het probleem is opgelost, maar te laat. Brandveiligheid, zeker in een pand waar mensen zijn gehuisvest, is gewoon belangrijk.”

'Geen klein bier'

Burgemeester en wethouders gingen echter niet helemaal akkoord met het advies van de commissie. “Het gaat om brandveiligheid, dat is geen klein bier, zeker niet wanneer je er mensen huisvest. Er is een algemeen belang”, benadrukt Van Essen. “Als je als gemeente zegt dat iemand een probleem dient op te lossen op straffe van een dwangsom, en men lost het pas na die datum op, dan leidt dat tot een boete. Als wij dan die boete kwijtschelden, schep je precedenten. Men kan hieruit afleiden dat niet aan een last hoeft te worden voldaan en overtredingen niet beëindigd hoeven te worden als er bezwaar wordt ingediend. Daarom gaan we niet mee in het advies van de commissie."

Deel dwangsom

“Het probleem is opgelost, maar te laat. Brandveiligheid, zeker in een pand waar mensen zijn gehuisvest, is gewoon belangrijk.”

Het college verklaart de bezwaren van De Grote Zwaan deels gegrond en deels ongegrond verklaren en wil een deel van de dwangsom, 1.250 euro, invorderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.