Verkeer
Stuur appje
Zoek

Etappe 17 van de Tour de France met Hennie Kuiper in Denekamp

Hennie Kuiper
Beeld: rtv not

Hij telt intussen 74 lentes, maar ziet er nog altijd tiptop gesoigneerd uit. Terwijl de Tour de France momenteel in volle gang is, rijdt de levende wielerlegende Hennie Kuiper dezer dagen zijn eigen Tour. Vandaag kreeg hij Deens bezoek, voor volgende week staat een rit op de agenda waarbij fietsliefhebbers een dagje kunnen meerijden in Kuipers spoor om vervolgens samen een zware bergetappe in de Tour te volgen. "Achter de geraniums zitten is niets voor mij, fietsen houd je gezond."

Ze zijn in het geel gestoken, het peloton van circa 35 Deense wielrenners dat eerder vandaag het Hennie Kuiper Museum op Erve Kuiper aandoet. Het museum, pal naast de boerderij bij Noord-Deurningen waar Kuiper opgroeide en als jochie langs het kanaal zijn eerste eigen wedstrijdjes reed op een huis-tuin-en-keukenfiets, waarvan het stuur er andersom op was gezet.

Toevallige ontmoeting

Net als vorig jaar zijn de Denen ook nu weer vanuit hun vaderland op weg naar Parijs. Om zo geld in te zamelen voor kinderen met kanker. Vorig jaar kwamen ze eigenlijk bij toeval uit bij het Hennie Kuiper Museum. "Ik was daar die dag ook en heb ze ontmoet. Daarbij heb ik ze uitgenodigd om dit jaar terug te komen."

Persoonlijk uitgeleide

Het was Kuiper die ze hoogstpersoonlijk uitgeleide deed. "Ik ben het laatste gedeelte met ze meegefietst richting Duitsland, op hun doorreis naar België om vandaaruit verder te gaan naar Parijs."

Fietstocht met Hennie

Voor volgende week woensdag organiseert het Hennie Kuiper Museum een fietstocht door de regio, waarvoor fietsliefhebbers zich kunnen aanmelden om in het spoor van Kuiper een rit door de regio te maken. "Een trip van 65 kilometer met voorrijders die voor als escorte meegaan. Daarna gaan we gezamenlijk kijken naar de Touretappe van de Mont Blanc naar Courchevel, een loodzware bergetappe."

Onder anderen oud-bondscoach Herman Snoeijink zal de etappe van deskundig wielercommentaar voorzien. "Ook hebben we Jac van der Poel uitgenodigd, voormalig renner en oom van Mathieu en Huub Harings, 84 jaar oud en in 1965 deelnemer aan de Tour.

Zelf mag Kuiper dan intussen 74 jaar zijn, dat belet hem niet om nog regelmatig zijn ritjes te maken. "Fietsen houd je gezond van lijf en leden. Dat blijft een grote passie en dat blijf ik dan ook absoluut doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.