Verkeer
Stuur appje
Zoek

Buurtbewoner waarschuwde gemeente Hengelo al eerder voor gevaarlijke verkeerssituatie Bornsedijk

1twente bornsedijk
De Bornsedijk verbindt de Hengelose wijk de Vossenbelt met de Bornsche Maten en wordt dagelijks door veel fietsers gebruikt.
Beeld: 1Twente

Een buurtbewoner trok al in 2018 aan de bel bij de gemeente Hengelo over de gevaarlijke verkeerssituatie voor fietsers en wandelaars op de Bornsedijk, Kristenbosweg en Veergoorsdijk in Hengelo. Vrijdagochtend ging het mis: een vrachtwagen kwam op de kruising van de Bornsedijk met de Veergoorsdijk in botsing met een groep solexrijders. Een solexrijder raakte daarbij zwaargewond.

Gevaarlijke kruising

De Bornsedijk verbindt de Hengelose wijk de Vossenbelt met de Bornsche Maten en wordt dagelijks door veel fietsers gebruikt. De weg kruist met de Veergoorsdijk, een lange asfaltweg richting Saasveld, waar vaak hard wordt gereden. "Om acht uur 's ochtends rijden er kinderen en fietsende moeders met bakfietsen over de kruising. Je verwacht niet dat er zo'n weg loopt", zegt een buurtbewoner, die anoniem wil blijven. Regelmatig gaat het net goed op de kruising. Tot er vanochtend een groep solexrijders werd geraakt door een grote bestelbus.

230707 ongeluk hengelo NU
Lees ook
Vrachtwagen botst op groep solexrijders in Hengelo: één zwaargewonde met traumaheli naar MST

Aan de bel getrokken

De buurtbewoner trok al eerder aan de bel bij de gemeente Hengelo. Volgens deze persoon rijden er regelmatig auto's met ruim negentig kilometer per uur tussen fietsers en wandelaars door. Het levert volgens de buurtbewoner levensgevaarlijke taferelen op. De laatste mailwisseling met de gemeente was een week vóór het ongeval met de solexgroep.

“Om acht uur 's ochtends rijden er kinderen en fietsende moeders met bakfietsen over de kruising. Die verwachten niet dat er zo'n weg loopt”

Fietsstraat

Volgens de buurtbewoner is het eenvoudig op te lossen: "Maak van de Bornsedijk een voorrangsweg en plaats lijnen en stopborden op de Veergoorsdijk." Ook pleit de bewoner ervoor dat er een soort fietsstraat wordt gemaakt van de Bornsedijk, zoals het geval is bij de Topweg in Hengelo. Door een ander kleur wegdek zijn automobilisten eerder gewaarschuwd.

Hardrijders

Ook op de nabij gelegen Kristenbosweg wordt vaak hard gereden. Die weg wordt iedere dag door veel verkeer gebruikt als sluiproute. Sommige navigatie-apps sturen automobilisten, die vanuit de wijk Vossenbelt naar de snelweg willen, via de Kristenbosweg.

"Tot een paar jaar geleden was het een tachtigkilometerweg, nu moet je er zestig rijden. Bij veel ingebouwde navigatiesystemen van auto's wordt er nog tachtig kilometer per uur aangegeven." Volgens de bewoner hebben automobilisten maar een tijdswinst van dertig seconden ten opzichte van de route via de Beneluxlaan

Niet afsluiten

Een suggestie die ook wordt aangedragen door de buurtbewoner zijn paaltjes of een zogenaamde tractorsluis. Maar Hengelo ziet daar geen heil in, omdat ze de weg niet fysiek willen afsluiten. De gemeente houdt bij op welke plekken er ongelukken zijn voorgekomen. Op de Kristenbosweg zou in 2022 één ongeval zijn geregistreerd, maar volgens de buurtbewoner is het veel vaker raak.

Mobiliteitsplan

De gemeente Hengelo presenteerde afgelopen jaar het mobiliteitsplan met de plannen voor de komende jaren. 'Om de beleving van het buitengebied als ontspanningsruimte te verbeteren, willen we ook onnodig, niet-bestemmingsgebonden auto- en vrachtverkeer op de lokale wegen zoveel mogelijk terugdringen', staat er in het mobiliteitsplan. De gemeente gaat per gebied kijken welke maatregelen er genomen kunnen worden om de verkeerssituatie te verbeteren.

De naam van de buurtbewoner is bekend bij de redactie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.