Verkeer
Stuur appje
Zoek

Op de bakfiets voor het goede doel: Rotaryclub Almelo doet het

Zondag stappen de leden van de Rotaryclub Almelo op de bakfiets om te fietsen voor het goede doel. Van de Rotaryclub uit Wierden krijgen ze zaterdag bij het ZGT in Almelo de bakfiets overhandigd om vervolgens zelf naar Tubbergen te fietsen om daar de bakfiets weer over te dragen aan de Rotaryclub van Ootmarsum. Zo moet de bakfiets in estafettevorm uiteindelijk heel Nederland doorgaan.

“Een Rotaryclub is eigenlijk een goede doelen club", legt initiatiefneemster Bonnie Förster uit in 1Twente Vandaag. De leden van de club komen bij elkaar om na te denken over hoe ze fondsen kunnen werven voor goede doelen die zij willen ondersteunen. De Rotaryclub van Almelo ondersteunt bijvoorbeeld het Natuurhus. Volgens Förster zitten er allemaal verschillende soorten mensen bij de club. “Van oorsprong werd je uitgekozen op je beroep, zodat er allemaal verschillende beroepsgroepen waren. Dus we zitten met een hele hoop verschillende mensen bij elkaar.”

Dit jaar bestaat Rotary honderd jaar en de bakfiets- actie is daar een onderdeel van. “We zijn gestart in Amsterdam in het Olympisch Stadion”, vertelt Förster. “Nu is de bakfiets in onze regio aangekomen. We hebben met de vijf andere clubs uit de regio afgesproken of we met elkaar hetzelfde goede doel kunnen steunen.”

Het doel

Het doel van Rotary International is dit jaar ‘moeder en kind’. “Ons moeder en kind project is aangegeven door een lid van Ambt Almelo. Dat gaat om een verloskundige opleiding in Uganda die wij ondersteunen.” Dat gaat volgens Förster veel verder dan alleen het geven van de opleiding maar gaat dit ook om het gebouw en de materialen die er voor nodig zijn. “Eén op de achter vrouwen sterven daar tijdens de bevalling terwijl het bij ons één op de twintigduizend is. De vrouwen wonen daar meer afgelegen. Er is niet snel iemand in de buurt die opgeleid is.” Förster wil graag fondsen werven om zich aan te sluiten bij hun actie. “De manier om dat te doen is door op de fiets te klimmen. Dan kan je je bij ons aanmelden en dan kan je door minimaal 25 euro te doneren met ons mee fietsen.”

Thema

Om in het thema van de actie te blijven heeft Förster verschillende organisaties benaderd om te kijken wat zij kunnen betekenen. Zo krijgen de starters bij het ZGT in Almelo beschuit met muisjes. “Goede brandstof”, zegt de initiatiefneemster met een lach. De verloskundige praktijk in Almelo wilde ook graag mee fietsen maar in verband met de weekenddiensten konden zij niet mee doen. “Zij gaan nu tegen een donatie ‘pret- echo’s’ maken”, vertelt Förster enthousiast.

Zon starten de fietsers om 09.30 bij het ZGT in Almelo. Ze eindigen in Tubbergen om daar de bakfiets door te geven aan de club van Ootmarsum.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.