Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veteranendag gemeente Dinkelland: 'We begrijpen elkaar'

Jet Scholten en wethouder Cel Severijn tijdens de kranslegging
Beeld: Ralf Veenhuis

“Je krijgt een stukje erkenning en je ontmoet oud-collega’s”, zegt veteraan Ton Eisink, die 35 jaar als beroepsmilitair geneeskundige dienst werkzaam was. Tijdens de Veterandag van gemeente Dinkelland ontmoeten 25 veteranen elkaar en worden zij in het zonnetje gezet door de gemeente.

Deze dag bestaat uit het leggen van kransen, een lunch en een dankwoord van Wethouder Richard de Waay. Hij uitte zijn waardering en sprak over uitdagingen: ”Veteranendag is een moment waarop we de verhalen en ervaringen van deze helden herdenken, maar ook een gelegenheid om bewust te zijn van de uitdagingen waar veteranen na hun diensttijd mee te maken kunnen krijgen.”

“Het is warm drink je wel genoeg?”

Deze uitdagingen herkent Eisink. “Sommige dingen blijven je altijd bij, zoals bepaalde spanningen. Je bent veel alerter. Als veteraan let je heel veel op anderen. Je let altijd op je maten, als het bijvoorbeeld warm is vraag je: het is warm, drink je wel genoeg?”

Delen

Daarom delen zij deze dag verhalen van hun diensttijd met elkaar. Dit zorgt voor erkenning en begrip. Gemeente Dinkelland telt zo’n 95 veteranen, maar zij zijn niet allemaal aanwezig. “We weten dat in Dinkelland veel meer veteranen zijn. Wij hopen hen te bereiken zodat zij zich ook aansluiten bij ‘De veteranen Dinkelland’, dat zou mooi zijn."

Kleine clubje

De leeftijd van de aanwezige veteranen loopt uiteen van 30 tot 84 jaar. “We hebben in Dinkelland maar een klein clubje. Daarom hebben wij ook contact met veteranen in Losser, Oldenzaal en Enschede. We hopen dat we elkaar meer ontmoeten. We begrijpen elkaar.”

Zes rijen

Voor tien veteranen uit de gemeente blijft het niet bij deze ontmoeting. Zij gaan zaterdag 24 juni naar Den Haag voor de Nationale Veteranendag. “Dit is heel bijzonder. Er staan aan de kant soms zes rijen dik met mensen voor je te klappen”, zegt Eisink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.