Verkeer
Stuur appje
Zoek

Betasten, luisteren en voelen: speciale kunstroute in Ootmarsum heropend

Door Ootmarsum loopt een speciale kunstroute voor blinden en slechtzienden. “Naar mijn weten bestaat dit nog niet”, zegt initiatiefnemer Bianca Stokkingreef, die zelf ook blind is. Zij bedacht deze route zodat blinden en slechtzienden zelfstandig kunstwerken kunnen bewonderen, en dat gaat als volgt.

Volgens de initiatiefnemer zijn er wel audioroutes maar geen enkele waarbij je beelden kunt voelen en beleven. “Als je naar een museum gaat krijg je met een audiotour alleen een beschrijving van hoe een kunstwerk eruitziet, maar hier kun je de beelden ook aanraken”, zegt Stokkingreef. Dit zorgt voor een hele nieuwe ervaring.

Mp3-spelers

De route bestaat al vanaf 2009 maar samen met andere vrijwilligers blaast Stokkingreef de beeldenroute nieuw leven in met een geüpdatet audiotour. De mp3-spelers zijn vervangen door een audiotour die beschikbaar is via izi.TRAVEL-app en YouTube.

In het audiofragment worden de routelopers langs de beelden begeleid en is er uitleg over het kunstwerk. “Bij het beeld van het Siepelvrouwtje vertellen zij bijvoorbeeld dat siepel Twents is voor ui en hoe het beeld eruitziet”, legt Stokkingreef uit.

15062023 Dinkelland Ootmarsum Kunstroute kunstwerk voelen
Bianca Stokkingreef voelt het beeld Siepvrouwtje
Beeld: Niels Wesselink

Markeringstegels

Om deze route mogelijk te maken heeft zij in samenwerking met de gemeente Dinkelland en ondernemers markeringstegels aangelegd, die voor blinden en slechtzienden te voelen zijn middels hun stok. De tegels geven de route aan en het geluidsfragment vertelt hoeveel stappen er gezet moeten worden om de beelden te bereiken.

Het resultaat is een bijzondere kunstroute die voor iedereen toegankelijk is. “We hebben de route ook in grote letters en brailleschrift beschikbaar voor slechtzienden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.