Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ron Jans over drie jaar FC Twente: "Zo wil ik graag herinnerd worden"

Het zit erop voor Ron Jans bij FC Twente. Met opnieuw plaatsing voor de Conference League kreeg zijn afscheid net wat extra kleur. Al was het behalen van dat Europese ticket niet bepalend voor hoe hij op zijn periode in Enschede terugkijkt.

Zelfs Ron Jans kan er niet omheen dat resultaat heel bepalend is. "Dat je die laatste wedstrijd wint en Europees voetbal haalt, is echt een bonus. Maar als dat niet zo was geweest, was dat voor de laatste dag een smetje, maar had ik echt wel het besef gehad hoe prachtig de afgelopen drie jaren waren."

"Schuldig"

Het meest trots is hij op de metamorfose die FC Twente onder zijn leiding heeft ondergaan. "De club heeft enorme sprongen gemaakt. Het sentiment is totaal omgedraaid, de jeugdopleiding is opengegooid en de manier van voetballen levert resultaat op én past bij de cultuur van FC Twente."

Het is een "erfenis" die hij maar wat graag achterlaat. "Ik verklaar: ik ben schuldig, medeschuldig, aan wat er in de afgelopen drie jaar is gebeurd. Hoe iedereen zich heeft ontwikkeld, is echt fenomenaal."

“Het zou zomaar kunnen dat ik nog een keer trainer wordt, maar misschien was dit het wel”

Voetballend beter

Zonder twijfel vond hij dit derde seizoen het beste. Ondanks dat FC Twente vorig jaar vierde werd en zich daarmee rechtstreeks plaatste voor Europees voetbal. "Met name de eerste helft van het vorige seizoen, hebben we heel veel goede overwinningen geboekt door middel van wilskracht, druk zetten, de bal veroveren en meteen schakelen. Maar in balbezit waren we nog niet in staat tegenstanders de wil op te leggen."

Dat was deze voetbaljaargang anders. "Dit seizoen hadden we uit en thuis bijna altijd meer balbezit, meer schoten op doel, meer kansen op goal. Alleen heeft dat helaas in de uitwedstrijden niet altijd tot het gewenste resultaat geleid. Dit jaar was echt anders, maar voetballend beter. Alleen wil dat niet zeggen dat je altijd ook aan de winnende kant staat."

Sabbatical

Of deze klus bij FC Twente ook zijn laatste is geweest als hoofdtrainer, weet Jans nog niet. Hij sluit nog geen scenario's uit. "Heel veel mensen willen juist zekerheid en ik geniet van de onzekerheid. Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen. Dat vind ik hartstikke mooi. Het zou zomaar kunnen dat ik nog een keer trainer wordt, maar misschien was dit het wel."

Wat als er een club zich halverwege het komende seizoen bij hem meldt? "Ik heb het nu maar een sabbatical genoemd, maar heb al aan verschillende mensen gevraagd: hoe lang duurt dat? Dat weet ik niet. Maar voor september/oktober wil ik eigenlijk helemaal niet beginnen. Daarna zullen we wel zien. Geen zwart gat, maar een open gat."

20230612_Afscheidsinterview_Ron_Jans_Interviewsetting_1Twente_Kaya_Minnegal
Ron Jans tijdens zijn afscheidsinterview
Beeld: 1Twente / Kaya Minnegal
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.