Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Borne

Iconische Twentse Hoeve, gebouwd met ‘oaln pruttel’

15 21 borne reinteninrfa
Wethouders Kotteman en Blokhuis leggen symbolisch de eerste dakpannen
Beeld: Twente FM

WEERSELO/BORNE - Dakpannen uit de sloop van het gemeentehuis in Weerselo worden deze week gelegd op het nieuwe kantoorpand van Dusseldorp. Sloopmateriaal, dat hergebruikt wordt voor de bouw van het kantoorpand van Dusseldorp in Borne.

Sloopmateriaal uit heel Nederland

Aan de Azelosestraat in Borne bouwt ReintenInfra een iconisch gebouw: een Twentse Hoeve, gebouwd met ‘oaln pruttel’. Niet alleen de 14.000 dakpannen van het oude gemeentehuis, ook het sanitair en het verrijdbaar archief werden naar de bouw in Borne getransporteerd.
Uit heel Nederland kwam sloopmateriaal, waaronder kanaalplaatvloeren van het Erasmusziekenhuis uit Rotterdam, muren van stoeptegels van een schoolplein uit Borne.

Laten zien dat het kan

“Waar iedereen denkt dat het onmogelijk is, laten we hier zien dat het kan”, zegt Maurice Beijk, rentmeester 2050. “Mijn werkgever, Hermen Reinten, is intrinsiek gemotiveerd. Herman wil de wereld mooier achterlaten dan dat ie em aangetroffen heeft, vanwege zijn kinderen en kleinkinderen.”

Andere kijk op bouwen

De ambitie van zowel Reinten als Beijk is om hier het meest duurzame pand van Nederland neer te zetten. Dat vereist een heel ander kijk op de bouw, zowel van gemeente als architect en uitvoerders.
Een flexibele opstelling van de gemeente, een lijstje met benodigde materialen die overal uit de sloop gehaald worden, bouwen met hergebruikt materiaal: je hebt er mensen voor nodig die verder durven en kunnen denken. En het dan ook nog willen en kunnen uitvoeren.

Lef en noaberschap

Deze Twentse Hoeve, verrezen uit sloopmateriaal, is het product van initiatief, lef, betrokkenheid, nuchter boerenverstand en goed noaberschap.
Twente FM nam een kijkje bij Dusseldorp.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.