LONNEKER- De start van het midwinterhoornseizoen is elk jaar een hoogtepunt voor Antoon Meijerink (83) uit Lonneker. Hij maakt al 48 jaar de houten blaasinstrumenten en kan er nog altijd geen genoeg van krijgen. “De hobby vind ik al geweldig, en ik hoop dat deze oude traditie blijft. Dat vind ik het belangrijkste.”
Vanaf vandaag, de eerste zondag van de Advent, klinkt het karakteristieker geluid weer door de provincie. Meijerink kan zelf niet meer blazen, maar zorgt er wel voor dat de jeugd in Lonneker een midwinterhoorn heeft.
Boomstam uitzoeken
Samen met zijn zoon zoekt hij een jaar van tevoren geschikte boomstammen uit. “We vragen de boswachter om toestemming, en dan hakken we de boom om.” De stammen laat hij drogen in zijn schuur. Hij heeft zelfs een speciale vochtigheidsmeter gekocht om te zien of de stammen goed drogen. Als deze droog genoeg zijn haalt hij zijn bijl tevoorschijn en gaat hij aan de slag.
"Ik kan precies horen wie er op de midwinterhoorn aan het blazen is", Antoon Meijerink
In 1974 startte Meijerink samen met zijn broer en buurman de Lönnke Bloazers. Door een midwinterhoorn goed te bestuderen zijn ze begonnen met het maken van deze hoorns. “Er sneuvelden ook wel eens hoorns doordat het verkeerd ging. Dan kon je deze weggooien en begon je weer opnieuw. Dit overkomt mij nu niet meer”, vertelt Meijerink lachend.
"De boodschap van het midwinterhoorn blazen is dat het kindje Jezus wordt geboren met de kerstdagen", Antoon Meijerink
Hij heeft naar schatting zo’n veertig midwinterhoorns gemaakt. “Ik maak ze nu bewust voor de jeugd, zodat de traditie in stand blijft.” De traditie vindt hij prachtig: "Het is een super mooi geluid, vooral als het een beetje gevroren heeft dan klinkt het nog mooier. Dan loop ik naar buiten om te luisteren."