Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Raad Tubbergen unaniem: alle interne stukken op tafel over azc Albergen

Tubbergen stadhuis
Tubbergen stadhuis
Beeld: Twente FM

TUBBERGEN - Alle interne stukken, communicatie en besluitvorming rondom het asielzoekerscentrum in Albergen moeten op tafel komen. Die eis deed de voltallige gemeenteraad van Tubbergen vanavond naar aanleiding van de recente berichtgeving over het azc.Veel losgemaaktInterne stukken


(Artikel door samenwerking met mediapartner RTV Oost)

Waarnemend burgemeester Jon Hermans deed die toezegging en zei 'bestuurlijk en menselijk geraakt te zijn door alle publiciteit'.
Twee weken geleden werd duidelijk dat de gemeente Tubbergen al veel langer wist dat het gedwongen dreigde te worden om een asielzoekerscentrum te hebben in Albergen. Dat bleek uit interne documenten die RTV Oost opvroeg via de Wet Open Overheid (WOO).

"Wij zien dat op basis van de WOO-stukken conclusies werden getrokken waar wij als college ook het een en ander van vinden", zei waarnemend burgemeester Hermans vanavond in de raad. Hermans en haar medebestuurders gaven een dag na de publicaties al aan zich 'niet te herkennen in de berichtgeving'.

Opvallend was dat Hermans het woord voerde over het azc; de afgelopen maanden deed wethouder Ursula Bekhuis (Gemeentebelangen/VVD) dat juist steevast.

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) wees op 16 augustus 2022 hotel 't Elshuys in Albergen aan als toekomstig azc. De gemeente zei 'overrompeld te zijn' door die beslissing, maar uit interne stukken bleek dat het gemeentebestuur al meermaals werd gewaarschuwd voor die dwang.

Het nieuws heeft volgens Hermans veel losgemaakt in Albergen en omgeving. "Ik heb een wat emotioneler gesprek gehad met de Dorpsraad Albergen, maar ik heb ook gesproken met het COA. Dat was een prima en helder, maar vooral ook stevig gesprek. Wij hebben onze verbazing uitgesproken over hoe het COA gecommuniceerd zou hebben met de gemeente over bepaalde zaken. Die berichtgeving heeft ons nooit bereikt", stelde ze.

Hermans heeft het COA naar eigen zeggen laten weten dat het college 'bestuurlijk en menselijk geraakt is door de berichtgeving die werd opgeleverd aan de hand van de COA-stukken'.
De gemeenteraad van Tubbergen laat het er niet bij zitten en wil alle interne stukken over het azc Albergen, van zowel het COA als de gemeente zelf, ontvangen. Dat verzoek deed raadslid Alexander Plegt (Lokaal Sterk) vanavond namens de fractievoorzitters van alle partijen.

Hermans beloofde dat de raad alle interne communicatie 'nog deze week' ontvangt. "Het is een heel lange lijst, er zijn aardig wat mensen bij ons druk mee, maar we zullen daar een manier voor vinden", zei ze.

Het COA heeft inmiddels een vergunningsaanvraag ingediend voor het toekomstig azc, meldde Hermans vanavond aan de raad. Het COA liet eerder weten uiterlijk voor de zomer de eerste asielzoekers in het voormalig hotel in Albergen te willen huisvesten.
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.