Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Vogelwerkgroep krijgt bijdrage voor drone en druppelslang

Vogelwerkgroep Geesteren201280x960
Mooie bijdrage voor Vogelwerkgroep Geesteren.
Beeld: Twente FM

GEESTEREN - Het innovatief project weilandirrigatie is warm onthaald op de Hoge Veluwe. Vogelwerkgroep Geesteren mocht donderdag 23 februari 2023 het mooie bedrag van 20.000 euro in ontvangst nemen.


Vogelwerkgroep Geesteren kreeg de cheque van 20.000 euro uitgereikt in paviljoen De Hoge Veluwe in Otterlo. Dit geld gaat naar innovatieve projecten als weilandirrigatie en de aanschaf van een nieuwe weidevogeldrone.

Boeren SBNL Natuurfonds schenkt geld aan projecten die commerciële activiteiten bijvoorbeeld van boeren combineert met vrijwilligerswerk van natuurliefhebbers. Geesteren was voortrekker bij de introducties van greppel plasdrassen en de inzet van omgebouwde drones om nesten van weidevogels te beschermen.

De bijdrage wordt onder andere gebruikt voor het aanleggen van een druppelslang van zo'n 70 kilometer, die dit jaar wordt aangelegd door de Vogelwerkgroep Geesteren samen met boer Chiel Kamphuis. De slang gaat zo'n 10 centimeter diep het grasland in, net buiten het dorp. Het gaat om een uniek project, dat nu steun krijgt van SBNL Natuurfonds.

Kruidenrijk

Een kwart van dit land van boer Chiel is straks weidevogelgebied in het voorjaar. De kuikens vinden er in het kruidenrijke weiland dekking en voedsel. De overige 75 procent van het land kan de boer maximaal benutten voor zijn vee.

Droogte en druppels

De druppelirrigatie zorgt voor een optimale opbrengst omdat er altijd voldoende water is. Droogte en klimaatverandering hebben geen invloed meer op de groei van het gras. Boer en weidevogel profiteren van het nieuwe project. Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren legt uit dat het project in de toekomst misschien uitgerold kan worden in een groot deel van Nederland.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.