Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Shovelbestuurder uit Geesteren veroordeeld voor mishandelen agenten bij boerenprotesten

Gerechtsgebouw20in20 Almelo
Gerechtsgebouw in Almelo
Beeld: Twente FM

GEESTEREN - Johan R. uit Geesteren krijgt een celstraf van vier weken waarvan twee voorwaardelijk omdat hij agenten mishandelde tijdens de boerenprotesten in Den Haag. De 60-jarige vernielde ook met een shovel een hekje bij het Zuiderpark. Omdat hij al twee weken in voorarrest zat, komt hij per direct op vrije voeten.'Ontvoerd'Wraking


Johan R. gaf toe dat hij "vakkundig" het "beroemde" hekje in het Zuiderpark in Den Haag uit de grond heeft getild. Hij deed dit om toegang te krijgen tot het park, verklaarde hij. Hij was overigens niet naar Den Haag gekomen voor "agressie of om dingen stuk te maken", maar "om een statement te maken voor boeren en burgers".

Toch was hij wel degelijk agressief tegen politieagenten. R. sloeg agenten met een gebalde vuist toen ze hem vroegen om mee te lopen. "Ik heb absoluut geprobeerd om iets van mijn vrijheid terug te winnen en dat is niet gelukt", zei R. daarover. Maar dat er zoveel agenten nodig waren om hem in bedwang te houden, is veelzeggend volgens de rechter: "Het feit dat het zo uit de hand is gelopen, is aan u te wijten"

Volgens R. werd bij de aanhouding "excessief geweld gebruikt" en is hij "ontvoerd". "Ik ben van achteren neergesabeld en aangevallen door een groep Romeo's", zei R. "Ik ondervind nu nog dagelijks de zware en fysieke schade ervan." Volgens de rechtbank heeft R. die verwondingen volledig aan zichzelf te wijten, al dragen die wel bij aan een lagere straf.

De Geesternaar wordt vanwege een procedurefout niet vervolgd voor bedreiging. Zo zou hij tegen agenten hebben gezegd 'ze te pakken', maar het OM heeft dat verkeerd in de tenlastelegging gezet. Wel moet R. een vergoeding van bijna 2800 euro betalen aan de gemeente Den Haag voor vervanging van het hek en herstel van het gras. Bovendien met hij twee agenten in totaal 400 euro betalen voor geleden schade.
Bij een eerdere zitting wraakte R. de rechtbank. Het verzoek om een andere rechter werd door de wrakingskamer afgewezen, ook kreeg R. een wrakingsverbod opgelegd. Aan het begin van de zitting vanmiddag zei de 60-jarige Geesternaar tegen de rechtbank dat hij die niet erkende. "Ik sta hier als vrij mens."

De zaak werd gevolgd door zo'n twintig sympathisanten vanaf de publieke tribune. Net als bij de vorige zitting was zijn advocaat aanwezig, maar die kon R. niet bijstaan omdat hij niet gemachtigd was.

(Artikel door samenwerking met onze mediapartner RTV Oost)
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.