Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Inloopbijeenkomst Natura 2000 Punthuizen-Stroothuizen in Denekamp

2022 05 242020 23 38 fs
Natuurgebied Punthuizen-Stroothuizen.
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - Staatsbosbeheer en de provincie Overijssel houden donderdag 13 april een inloopbijeenkomst over het herstellen van de natuur in het Natura 2000 gebied Punthuizen-Stroothuizen. Bezoekers kunnen tijdens de inloopbijeenkomst het definitief ontwerp van het natuurherstelproject komen bekijken.


Naast het definitieve ontwerp is er informatie over de eerste fase van de uitvoering en het projectteam staat klaar om vragen te beantwoorden.

Voorbereidingen

Inmiddels zijn de ontwerptekeningen gereed en zijn de voorbereidingen gestart voor de uitvoering van de eerste fase van de werkzaamheden in het najaar van 2023.

Natuur onder druk

De natuur in Punthuizen Stroothuizen en Beuninger Achterveld staat, net als alle andere natuur in Nederland, onder druk. 'De kwaliteit van de natuur neemt af en tegelijkertijd nemen de invloeden van buitenaf toe. Om het natura 2000- gebied te beschermen voor de toekomst, is natuurherstel hard nodig', stellen Provincie Overijssel en Staatsbosbeheer.

Werkzaamheden

De oorspronkelijke hoge delen (dekzandkoppen) en lage delen (slenken) in het landschap worden hersteld zodat voedselarm grondwater dankzij de verschillende leemlagen en hoogteverschillen gemakkelijk aan de oppervlakte kan komen.
Het oorspronkelijke glooiend landschap wordt weer zichtbaar.
Om het landschap open te houden en water beter vast te houden in het gebied, worden sloten en greppels gedempt en berken en grove den verwijderd, omdat deze per dag honderden liters water verdampen.

Restanten heidelandschap

Punthuizen, Stroothuizen en Beuninger Achterveld zijn restanten van het vroegere omvangrijke heidelandschap (Denekamperveld) in Oost Twente. Door de jaren heen is dit grote gebied versnipperd geraakt in kleine stukjes natuur. Deze mini enclaves worden weer met elkaar in verbinding gebracht waardoor er een robuuster en aaneengesloten natuurgebied ontstaat.

Contact

De bijeenkomst wordt gehouden in de Schaapskooi in Stroothuizen, Stroothuizerweg 37, Denekamp. Bezoekers kunnen tijdens de bijeenkomst vrij binnenlopen tussen 16.30 uur en 20.30 uur. Zij die op dit tijdstip niet kunnen komen en toch vragen hebben, kunnen contact opnemen via [email protected]
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.