Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

KIJK TERUG: Landelijke Dag Tegen Pesten: ‘Ik schudde het gewoon van me af’

19042023 Dag Tegen Pesten quote
Mensen op straat vertellen over hun ervaringen met pesten
Beeld: Twente FM

ENTER – “Ik schudde het gewoon van me af”, zegt een bewoner uit Wierden als ze over haar verleden met pesten praat. Deze dinsdag 19 april wordt de Landelijke Dag Tegen Pesten gehouden. Deze dag is bedoeld om één dag extra bewustzijn te creëren voor het pesten en de gevolgen hiervan. TwenteFM ging de straat op in Enter om mensen te vragen of ze er ervaring mee hebben.


Van alle mensen die TwenteFM sprak op straat heeft iedereen wel ervaring met pestgedrag. “Dat is al wel erg lang geleden en dat was natuurlijk niet leuk”, aldus een bewoner. Volgens senior onderzoeker dr. Saskia Mérelle die onder andere onderzoek deed naar pestgedrag wordt er bij pestgedrag geadviseerd om erover te praten met mensen die je vertrouwt. “Ik heb het toen tegen mijn ouders verteld die vervolgens naar school zijn gegaan”, vervolgt de bewoner. “Daarna loste het zichzelf langzaam wel op.”

Schade

Één keer gepest worden daar kun je nog wel overheen komen, vooral als je vrienden om je heen hebt die je helpen terugveren,” zegt Mérelle. Volgens haar ligt het probleem bij structureel pesten. “Het probleem van langdurig gepest worden is dat je in een sociaal isolement terecht komt. Bij structureel pesten kun je denken aan het duwen op een schoolplein of het treiteren in een groepsapp.”

In de tweede klas zijn kinderen nog heel erg bezig met het erbij horen. We merken dan ook dat in deze klas het pesten veel voorkomt,” zegt senior onderzoeker Saskia Mérelle

Middelbare school

We merken dat kinderen buitengesloten worden door bijvoorbeeld uit een groepsapp gegooid te worden. Er wordt gehoopt dat het pesten stopt op de middelbare school, maar dit kan dat toch doorgaan,” benoemt de onderzoekster. Uit onderzoek blijkt ook dat veel pestgedrag voorkomt in de tweede klas van de middelbare school. “Op die leeftijd zijn kinderen nog heel erg bezig met het erbij horen. We merken dan ook dat in deze klas het pesten veel voorkomt.”

Houdt moed, zoek contact en praat erover met iemand die je vertrouwd’

Contact

Mérelle denkt wel dat pestprogramma’s in het basisonderwijs effect hebben gehad ‘maar het in voortgezet onderwijs worden die nog niet altijd op systematische manier aangepakt.’ Daarom wil ze ook benadrukken dat het met heel veel jongeren wel goed gaat. “Veel jongeren komen over hun depressie heen. Dus daarom willen we ook heel erg benadrukken bij jongeren die gepest worden: houdt moed, zoek contact en praat erover met iemand die je vertrouwd.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.