Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Leerlingen Albergen maken podcast

46 microfoon
Microfoon.
Beeld: Twente FM

ALBERGEN - "Hebt u weleens iemand doodgeschoten?" De vragen die leerlingen aan oorlogsveteranen stellen zijn soms heel persoonlijk, zegt Renske Spijker. Zij is de organisator van het podcastproject voor basisscholen in Overijssel.Podcast maken


De provincie Overijssel is dit jaar gastprovincie voor de 4 mei herdenking en de viering van de bevrijding op 5 mei. Spijker kreeg van de provincie het verzoek een educatie te ontwikkelen voor het basisonderwijs, in kader van 4 en 5 mei. Met als doel dat leerlingen nadenken over vrijheid. Het werd een podcast.
“De scholen zijn op dit moment heel erg bezig met nieuwe media, wetenschap en techniek. Ik ken iemand die heel goed is met podcast maken en ik dacht dat het mooi was om deze vorm van media te koppelen aan het thema van dit jaar: ‘Vrijheid en grenzen’. We hebben vier scholen in de provincie Overijssel bereid gevonden om deel te nemen aan dit project, en zo zijn er eigenlijk vier hele mooie podcasts ontstaan, waarbij de leerlingen een interview hebben gedaan met een veteraan.”

In groep 7 van basisschool Kadoes in Albergen is veteraan Rutger Pot aangeschoven. De leerlingen maken samen met hem de podcast. Voorafgaand aan het interview met de veteraan verdiepen de leerlingen zich in het thema ‘Vrijheid en grenzen’ en de techniek rond het maken van een podcast. “Ze kijken hoe een microfoon werkt, maar denken ook na over hoe je op zo’n manier vragen stelt, dat je echt te weten komt wat iemand te vertellen heeft”, benadrukt Spijker. “Ik denk dat dat op deze manier wel heel goed werkt. Als je ziet welke persoonlijke vragen leerlingen stellen aan de veteranen, mensen die een oorlogssituatie hebben meegemaakt. De reacties van de veteranen waren daar ook heel mooi op. Of het beter overkomt op deze manier weet ik niet, maar dat de leerlingen het interessant vinden is zeker.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.