Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

'Ik had het gevoel dat mijn benen in brand stonden': Marre (25) heeft een auto-immuunziekte   

Marre20busscher
Marre Busscher
Beeld: Twente FM

LATTROP - De Twentse Marre Busscher heeft Multiple Sclerose (MS). In september vertrekt Marre naar Mexico voor een stamceltransplantatie, een ingreep met een prijskaartje van 70.000 euro.

Het is lange tijd onduidelijk wat er aan de hand was. ''Totdat ik een arts met MS tegenkwam, ze linkte mijn klachten aan haar MS en stuurde ons door naar het ziekenhuis'', zegt Marre. Ondertussen is ze bezig met het behalen van haar strafrecht master aan de Radboud Universiteit.

Auto-immuunziekte

Wanneer ze bijna twee jaar in Nijmegen woont wordt ze met een tweede auto-immuunziekte geconfronteerd, het chronische blaaspijnsyndroom. ''Soms moet ik tot tachtig keer per dag plassen, mijn hele leven wordt erdoor beheerst'', vertelt Marre. De vragen 'heeft het met mijn MS te maken' spoken veel door haar hoofd. Reizen van Twente naar Nijmegen kost haar veel moeite, ook lukt sporten niet.

''Mijn zorgverzekeraar stelt te hoge eisen voor een vergoeding'' , zegt Marre.

Een stamceltransplantatie wordt dit jaar voor het eerst in Nederland gedaan. Marre komt in Nederland hier niet voor in aanmerking. ''Ik kwam best dicht bij de eisen, één eis ontbrak. Mijn MS-medicatie slaat nog redelijk aan.'' Ze kan met deze medicatie niet doorgaan, omdat het waarschijnlijk een andere auto-immuunziekte heeft uitgelokt. Om te herstellen van haar blaasproblemen gaat ze in september naar Mexico om daar een stamceltransplantatie te ondergaan.

Tijd dringt

Er is een crowdfundingactie gestart, na drie dagen is er al meer dan 15.000 euro opgehaald. ''Ik zet er alles op alles om mijn studie voor september af te ronden'', aldus Marre. Het geldbedrag moet voor 25 juli worden betaald. Daarom dringt de tijd en hoopt ze zoveel mogelijk geld op te halen.

''Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen meedenken en willen helpen'', aldus Marre.

Door verschillende acties wordt er nu geld opgehaald, door middel van wandel- en hardlooptocht, auto's wassen en ramen lappen bijvoorbeeld.

Doneren kan via: https://www.geef.nl/nl/doneer?charity=10905&backLink=https%3A%2F%2Fwww.geef.nl%2Fnl%2Fdoel%2Fstichting-marre-ms-vrij%2Fover-ons

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.