Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Dauwtrappen, feesten en gezelligheid: Wat vieren we op Hemelvaart?  

20231705 Ootmarsum voxpop Hemelvaart
Mensen in Ootmarsum vertellen over Hemelvaart
Beeld: Twente FM

OOTMARSUM - ''Wij zijn hier omdat we verlof hebben, ik zou niet weten wat er tijdens Hemelvaart gebeurt'', zegt een toerist uit België. Er zijn veel vrije dagen in samenhang met het christelijke geloof. Toch wordt er met de jaren minder achter de betekenis van de vrije dagen gekeken.

Hemelvaart is één van de acht christelijke feestdagen die als algemene vrije dag worden erkend. Maar weten christenen de betekenis achter Hemelvaart is? En wordt er nog bij stil gestaan?

Betekenis

Bij Hemelvaart herdenken christenen dat Jezus Christus is 'opgestegen ten hemel''. Deze dag is veertig dagen na Pasen. Hemelvaart valt altijd op een donderdag, tien dagen voor Pinksteren. Een van de tradities tijdens deze dag is dauwtrappen. Vroeg in de ochtend fietsen om dauw te zien. Meestal is dauw te zien tijdens zonsopgang, rond half zes in de ochtend. Dauwtrappen kreeg in 2010 plaats 27 in de top-100 van belangrijkste tradities van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.