Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Fiets naar je Werk Dag: 'De weg waar ik langs moet fietsen is gevaarlijk'

25052023 Weerselo fiets naar je werk dag voxpop
Mensen in Weerselo over hoe zij naar hun werk gaan
Beeld: Twente FM

WEERSELO – Het is Fiets naar je Werk Dag. Dit is de zestiende editie. Het is een landelijke actie waar duizenden bedrijven aan meedoen. Nederland is een fietsland. Het doel van deze dag is om werknemers te stimuleren om met de fiets naar het werk te gaan.


Volgens Fiets naar je Werk Dag is fietsen is gezond en heeft een positieve uitwerking op het immuunsysteem. Het bespaart geld en bevordert ons geluksgevoel. Toch gaan veel mensen uit Weerselo niet met de fiets naar hun werk. ''Het is gemakzucht, je moet rekening houden met het weer en het haar zit daarna niet meer goed'', zegt een inwoner uit Weerselo.

Vijf redenen waarom fietsen goed is:

1. Fietsen kan ziektes voorkomen

Je verkleint met fietsen de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Door te fietsen verandert de samenstelling van het bloed. Bloedvaten worden flexibeler, sterker en slibben minder snel dicht. Dit stelt een arts-onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum.

2. Fietsen werkt tegen stress

Tijdens het fietsen kun je aan iets anders denken. Lange ritten ontspannen je hoofd. Fietsen werkt stres verminderend. Tijdens het fietsen maakt je lichaam endorfine en serotine aan. Dit geeft een geluksgevoel. Ook zorgt zonlicht zorgt voor vermindering van het stresshormoon cortisol.

3. Fietsen verbetert de nachtrust

Door elke dag een stukje fietsen heeft men een betere nachtrust. Door elke dag dertig minuten te fietsen, houd het lichaam 's nachts langer in slaap.

4. Fietsen verbrandt veel calorieën

Met tien minuten fietsen kunnen 97 calorieën worden verbrand. Gewrichten worden tijdens het fietsen amper belast. Voor mensen met overwicht kan het een goede oplossing zijn om kilo's kwijt te raken.

5. Fietsen voor een betere spieropbouw

Om te fietsen worden er veel verschillende spieren gebruikt. De armen worden gebruikt voor het huren. Benen voor het trappen en het bovenlichaam om het lichaam stabiel te houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.