Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Vogelwerkgroep De Grutto zelfs na 40 jaar nog enthousiast

De20grutto
Een grutto vliegend door de lucht
Beeld:

WEERSELO - “We hopen van 'natuur dominerend' naar 'natuur volgend' te gaan en daar heel veel mensen in mee te nemen”, zegt Bianca Franceschina, bestuurslid vogelwerkgroep De Grutto. De werkgroep bestaat dit jaar 40 jaar en hebben hun rol als vogelwerkgroep veel zien veranderen.


Het begon met het beschermen van vogels en de vogels ringen voor wetenschappelijk onderzoek. Maar naast het beschermen van vogels voert de vogelwerkgroep uiteenlopende werkzaamheden uit, zoals het opsporen van reekalfjes met een drone om te voorkomen dat zij in de maaier van boeren komen, en geven ze cursussen op scholen om kinderen te enthousiasmeren over de natuur. “Onze rol is veranderd van beschermen naar ondersteunen, beschermen en kennis overdragen”, zegt het bestuurslid.

Natuurmanifestatie

Om het 40 jarig jubileum te vieren heeft de vogelwerkgroep een natuur expo en markt georganiseerd in het Stift. Tijdens dit evenement hebben bezoekers de mogelijkheid om op allerlei vlakken te leren over de natuur. “Wij willen graag de partijen in onze omgeving meenemen zoals de jeugd, de boeren, gemeenten en het waterschap."

“We laten zien welke bloem bij welke vlinder hoort", zegt Bianca Franceschina, bestuurslid vogelwerkgroep De Grutto

Voor kinderen zijn er diverse activiteiten georganiseerd. “We laten zien welke bloem bij welke vlinder hoort en kinderen worden uitgenodigd om hun handen uit de mouwen te steken met het bouwen van een nestkast of een insectenhotel”, zegt het bestuurslid. Deze activiteiten verzorgt de vogelwerkgroep ook op basisscholen in omgeving Twente.

Huidverzorging van bijenwas

“Wij willen mensen in contact brengen met de natuur, zodat zij andere keuzes gaan maken die de natuur ondersteunen." Naast activiteiten zijn er 55 stands waar mensen hun kennis over de natuur delen, zoals natuurorganisaties Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming, bijenhouders en ondernemers. “Ondernemers die biologische producten maken zoals: biologisch houtovenbrood, huidverzorgende producten van bijenwas en kruiden tincturen’’, zegt Franceschina.

Het evenement is gratis toegankelijk en vindt plaats op 4 juni tussen 10.00 en 16.00 uur bij Het Stift in Weerselo.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.