Verkeer
Stuur appje
Zoek

Te veel ongelukken: Enschede wil gewraakte spoorbrug het liefst weer vervangen

20230602 aanrijding spoorbrug Enschede News United Dennis Bakker
Afgelopen vrijdag raakte een motorrijder gewond bij een ongeval op de spoorbrug over de Noord Esmarkerrondweg
Beeld: News United / Dennis Bakker

De vorige spoorbrug aan de Noord Esmarkerrondweg hield het maar liefst 150 jaar vol. Maar als het aan het wethouder Marc Teutelink ligt gaat de opvolger het 20-jarige jubileum nog niet halen. In het vragenuurtje van de gemeenteraad liet hij maandag doorschemeren dat hij allerminst gelukkig is met de huidige brug, waar regelmatig gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan. Afgelopen week hadden er zelfs twee ongevallen met letsel plaats.

Donderdag raakte een fietser gewond toen deze de Noord Esmarkerrondweg vanuit de Oosterstraat wilde oversteken. Een automobilist, die kwam aanrijden vanaf de brug, zag de fietser over het hoofd. Vrijdag was het opnieuw raak toen een motorrijder, komend vanaf de spoorbrug, werd aangereden door een auto die de Noord Esmarkerrondweg vanaf de Oostburgweg opdraaide.

'Gaat dat wel goed?'

De situatie rondom de spoorbrug werd maandag aangekaart door PVV-fractieleider Hidde Heutink. Hij wil, na de ongevallen van afgelopen week, weten wat het college gaat doen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het was in het verleden namelijk al vaker raak op de kruisingen aan beide kanten van de brug. Heutink: "Als je daar overheen rijdt met de auto - of voor sommige liefhebbers op de fiets of de motor - dan denk je wel eens: gaat dat wel goed? En hoe gaat dat goed?"

Brug vervangen

Volgens wethouder Marc Teutelink is ook de gemeente niet gelukkig met de verkeerssituatie. De spoorbrug werd in 2014 door ProRail geplaatst, omdat de oude na 150 dienstjaren aan vervanging toe was. Er was destijds direct kritiek op de verkeersveiligheid. Daarop zijn er in de loop der tijd maatregelen genomen, zoals het plaatsen van verkeersspiegels. "Maar ik ben het er mee eens dat het nog niet genoeg is", aldus Teutelink, die met de wijsheid van achteraf liever een andere brug had gehad.

20230602 aanrijding spoorbrug Enschede News United Dennis Bakker
Lees ook
Opnieuw aanrijding bij spoorbrug in Enschede, motorrijder naar ziekenhuis

Die wens bestaat er nog steeds. "Onze voorkeur is om de hele brug te vervangen", zegt de mobiliteitswethouder. Het eerste moment daarvoor is als over enkele jaren de spoorlijn Gronau-Enschede wordt geëlektrificeerd. Daardoor moet het spoor dieper (of de bruggen hoger) worden gelegd.

Bovendien wil de gemeente de fietssnelweg F35 doortrekken over de Oosterstraat, onder de Noord Esmarkerrondweg door. "Op korte termijn kijken we naar extra maatregelen. Misschien moeten we kijken naar de zijstraten, zodat weggebruikers niet zo de weg op kunnen draaien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.