Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente scoort ook digitaal; club in de race voor landelijke maatschappelijke prijs

Met doelpunten maken zit het de laatste weken wel goed bij FC Twente: vierentwintig goals in de laatste zes wedstrijden. Maar ook de maatschappelijke tak van de club weet te scoren. En wel digitaal. Een project waarbij ouderen wegwijs worden gemaakt met de computer is genomineerd voor een landelijke prijs.

"Het gaat zelfs zo ver dat rekeningen niet meer betaald worden." Aan het woord is Roy Elferink, manager MVO bij FC Twente, scoren in de wijk. Handelingen die voor velen heel simpel zijn, voelen voor de deelnemers van Digitaal Scoren met FC Twente als een 'ver-van-hun-bed-show'. Zoals het regelen van bankzaken online.

Netflix en Spotify

Daar komen Roy en zijn collega's in beeld. Bij dit project helpen ze ouderen om zich comfortabel en veilig te voelen in hun omgang met de computer. Dat begint met het aanleren van basale technische vaardigheden; dus hoe de computer te bedienen.

Daarna worden computervaardigheden aangeleerd die nodig zijn om maatschappelijk te kunnen functioneren. Bijvoorbeeld het eerder genoemde regelen van bankzaken online. De basis wordt aangeleerd, maar afhankelijk van de interesse kunnen deelnemers ook uitgebreider geschoold worden. Wie meer wil weten over het gebruik van bepaalde apps of streamingsdiensten als Spotify of Netflix kan dat aangeven.

“De eigenwaarde die ze opbouwen is nog waardevoller”

Eigenwaarde

Het zijn trouwens niet alleen de computerskills die worden opgekrikt. "Ze beheersen de basale vaardigheden, maar daarnaast is de eigenwaarde die ze opbouwen nog waardevoller," zegt Roy." Ook ziet hij een enorme sociale groei. "Om dit samen met lotgenoten op te pakken en dan na acht weken de deur uitgaan wetende dat je je met je groepje je zo ontwikkeld hebt, dat is prachtig om te zien."

Voetbal Geeft Prijs

De waarde van het project wordt ook landelijk opgemerkt. FC Twente, scoren in de wijk is in de race voor de Voetbal Geeft Prijs. Een initiatief van de Vriendenloterij waarbij maatschappelijke initiatieven van Eredivisieclubs genomineerd worden. Uiteindelijk wordt er een top drie gekozen waar mooie geldbedragen naartoe gaan. De winnaar krijgt €50.000, voor de club die als tweede eindigt is er €30.000 en voor de nummer drie €20.000.

Wie er wint, wordt bepaalt door een jury én door het publiek. Tot en met zaterdag 11 juni kan er online gestemd worden. Per stem gaat er één euro naar een club naar keuze.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.