Verkeer
Stuur appje
Zoek

Scholengemeenschap OSG Hengelo getroffen door ransomware-aanval

Foto hack osg
Onder meer Montessori College Twente (op de foto), Bataafs Lyceum, ’t Genseler voor Praktijkonderwijs, C.T. Stork College zijn onderdeel van OSG Hengelo.
Beeld: 1Twente / Pixabay

OSG Hengelo is slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Als gevolg van deze aanval zijn servers van de scholengroep versleuteld, waardoor de instelling geen toegang meer heeft tot de gegevens die daarop worden bewaard. Bataafs Lyceum, ’t Genseler voor Praktijkonderwijs, C.T. Stork College en Montessori College Twente zijn onderdeel van de scholengemeenschap.

Onderzoek

Dinsdagochtend 30 mei ontdekte de school dat alle ICT-systemen van de OSG-vestigingen niet werkten. De telefoons deden het niet, er was geen wifi en ook geen netwerk. De school was eerst in de veronderstelling dat een grote stroomstoring in het pinksterweekend de oorzaak was, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval.

"Wij zijn op dit moment aan het onderzoeken welke gegevens zijn betrokken bij de aanval en of er gegevens zijn gestolen", laat Arjan Brunger, bestuurder van Stichting OSG Hengelo weten. "Direct na ontdekking van het incident hebben we forensisch IT-experts ingeschakeld. Daarbij zijn meteen maatregelen getroffen om de gevolgen van het incident te beperken en te voorkomen dat dit incident zich in de toekomst weer voordoet."

Maatregelen

De lessen gaan gewoon door op de getroffen scholen waar zo'n 2500 leerlingen op zitten. De scholengroep zegt er alles aan te doen om de impact op medewerkers en leerlingen zo klein mogelijk te houden. Er wordt hard gewerkt om de systemen te herstellen. Een cybersecuritybedrijf doet onderzoek naar de oorzaak van de ransomware-aanval. De school zegt - dat zolang het onderzoek nog loopt - er niets gezegd kan worden over de oorzaak.

De school heeft na de ontdekking van de ransomware-aanval alle computers van internet afgesloten. Ook is er melding gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens. De stichting zegt het ten zeerste te betreuren dat dit incident heeft plaatsgevonden en zegt ouders op de hoogte te houden van herstelwerkzaamheden en het onderzoek door een forensisch IT-expert. Er is door OSG Hengelo een speciale webpagina opgezet met informatie over de laatste stand van zaken en antwoorden op de meest gestelde vragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.