Verkeer
Stuur appje
Zoek

Textiel gezocht, zelfs ná de les: kinderen van Enschedese basisschool willen Overijsselse wedstrijd winnen

Schoenen, sokken, broeken of zelfs knuffels: alles waar textiel in zit willen de kinderen van basisschool GBS De Fontein in Enschede héél graag hebben. De leerlingen van groep zeven en acht gaan deze weken langs zoveel mogelijk adressen om dat soort spullen in te zamelen. Want hoe meer ze ervan hebben, hoe meer kans ze maken om de winnaar te worden van de Overijsselse textielrace. Voor de best presterende basisschool staat een mooie prijs te wachten: vierhonderd euro voor de school en een uitje met de hele klas naar de Museumfabriek.

De textielrace is een wedstrijd tussen scholen in de provincie waarbij zoveel mogelijk bij mensen uit de buurt wordt opgehaald. De strijd is bedoeld om kinderen al doende te leren over het recyclen van textiel, oftewel geweven stoffen. Leerlingen krijgen gedurende de race interactieve lessen op hun school over dit thema.

Doelbewust

In Overijssel doen tien basisscholen mee aan de wedstrijd. GBS De Fontein vult het deelnemersveld aan als enige uit Enschede. "We willen de kinderen graag meegeven dat er zoveel te recyclen is", zegt Erwin Ploegman, meester van groep zeven en acht. "De kinderen zijn deze periode doelbewust bezig met wat er allemaal in de wereld speelt."

Een aantal kinderen wil het niet alleen bij de wedstrijd houden. "Eerst gooide een leerling al haar kleding weg, maar ze verkoopt nu zelf alles door via Vinted", vertelt de trotse leraar. "Erg mooi om te zien!"

Buiten schooltijd

Ook op andere manieren zijn de kinderen buiten schooltijd nog druk bezig met het project. "Het duurt maar een aantal weken en we willen echt graag winnen", vertelt een leerling uit groep acht. "Het is ook supergezellig, we spreken meestal af met een paar klasgenoten en gaan in de middag of avond alle huizen af." Of heel Enschede de kinderen aan de deur krijgt is maar de vraag. Ze zoeken het in ieder geval eerst dichtbij huis. "Ik ben bij alle familieleden al langs de deur geweest en ook bij hun buren."

De scholieren hebben nog tot 8 juni de tijd. Alle opgehaalde textiel wordt gewogen en levert punten op. De score kan ook op andere manieren worden verhoogd, bijvoorbeeld doordat leerlingen spullen repareren of hun activiteiten delen in de media. De school met de meeste punten gemiddeld per leerling, wint.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.