Verkeer
Stuur appje
Zoek

Einde van tijdperk Brama: FC Twente-clubicoon stopt met voetballen

Het hoge woord is eruit: FC Twente-clubicoon Wout Brama stopt ermee. De man die meer dan driehonderd wedstrijden voor de Enschedese club speelde en alle Nederlandse prijzen wist te winnen, hangt na dit seizoen zijn voetbalschoenen aan de wilgen. "Omdat het mooi is geweest, denk ik. Het is niet zo dat ik hier voor honderd procent van overtuigd ben, maar wel voor tachtig procent en dat is genoeg."

Er is dus nog een kleine twijfel. De Almeloër legt aan RTV Oost uit waar die in zit. "Omdat ik er heel veel plezier in heb. Omdat ik me de laatste twee, drie maanden heel fit voel. We hebben een leuk team. Ik speel bij de club waar ik het liefst speel. Zo kan ik nog wel even doorgaan."

Kleiner wordende rol

Brama hakte zelf de knoop door, maar laat weten dat FC Twente er ook een duidelijke stem in heeft gehad. "In gesprek met de club hebben we gewoon open gecommuniceerd. We hebben naar elkaar uitgesproken wat we ervan verwachten, ook richting volgend seizoen."

"Ik denk dat die rol voor mij steeds marginaler wordt. En dat wil ik niet. Ik doe en laat er heel veel voor. Dan kan ik ook alles geven en daar moet ik wel iets voor terug krijgen en dat moet niet kleiner worden dan dit seizoen. En als het daar wel op lijkt, is het voor mij niet voldoende om door te gaan."

Mooier dan vooraf uitgetekend was

De middenvelder moet nog wennen aan het idee dat het bijna voorbij is, maar is realistisch. "Het is niet zo dat ik denk, wat een schande dat ik nu op mijn 36ste afscheid neem. Ik weet zelf ook wel dat het afscheid eraan zat te komen."

"Toen ik terugkwam uit Australië in 2018 dacht ik, als ik nog twee jaar hier zou voetballen zou dat supermooi zijn. Intussen ben ik met mijn vijfde seizoen bezig. Dus voor mij is het allemaal al mooier dan het vooraf uitgetekend was. Dus ik ben megablij dat ik hier nog vijf jaar gespeeld heb en m'n carrière kan afsluiten."

20230523 Wout Brama Stopt Einde Seizoen Foto FC Twente Media
Wout Brama met de prijzen die hij won bij FC Twente
Beeld: FC Twente Media / Stef Heerink

Vaker geblesseerd

"Voor camera's ben ik vaak heel rationeel en ik denk daar ook vaak zo over. Maar natuurlijk zit er ook veel gevoel bij", zegt Brama over zijn keuze. "Het is niet makkelijk om te stoppen met iets wat je passie is."

"Eigenlijk ga je in je leven op zoek naar je passie en dat doe je dan tot je pensioen waarschijnlijk. Misschien dat je af en toe een keer wisselt van baan, maar heel veel anders zal het niet zijn. Dat is voor mij natuurlijk heel erg anders. Daar kijk ik heel erg naar uit, ik denk dat er heel veel dingen zijn die je nu wel kan doen, die je als voetballer niet kan doen. Maar er zijn ook heel veel dingen die ik ga missen."

"Ik voel dat mijn lichaam anders aanvoelt dan tien jaar geleden. Het is niet dat ik opsta en denk ik maak meteen een koprol en ik ga springen. Nee, ik moet wel even een beetje warm worden. Maar als ik warm ben, ben ik fit en als je fit bent, wil je voetballen. Alleen ben ik de laatste twee jaar wel vaker geblesseerd geweest dan ik wil. Dan wordt de rol anders en het plezier minder. Maar als ik fit ben heb ik megaveel plezier."

“Het is niet makkelijk om te stoppen met iets wat je passie is.”

Toekomstplannen

En nu? Wat zijn zijn toekomstplannen? "Ik heb er over nagedacht en er zijn wel gesprekken met Twente, maar ik ben er nog niet helemaal over uit. Ik heb net besloten dat ik ga stoppen. De mensen bij de club weten het nu. Het moet nu langzaam een plek gaan vinden bij mezelf, maar ook bij de club. Dus daar zullen we over in gesprek gaan en dan zien we wel wat eruit komt. Het hoeft voor mij niet per se, maar ik denk dat het wel voor de hand ligt."

Zondag is de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Thuis, tegen Ajax. Een mooi moment voor een afscheid met speelminuten. "Dan moet je niet bij mij zijn, maar ik hoop het natuurlijk wel.""Ik ben hier in 2005 begonnen en dan wil je op een mooie manier afscheid nemen. Dan is thuis tegen Ajax in een volle Veste wel hartstikke gaaf. Maar daarna hebben we nog wel play-offs. Dus daarin wil je nog wel Europees voetbal veiligstellen voor de club en dan kunnen ze volgend jaar mooi Europa in."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.