Verkeer
Stuur appje
Zoek

Podium Paco Plumtrek moet pand binnenstad Almelo deze maand verlaten, nieuw onderkomen nog onzeker

Een donkere wolk hangt boven Paco Plumtrek. Aan het einde van de meimaand moet het kleinste podium van Almelo het huidige pand in de binnenstad verlaten. Een nieuwe locatie is nog onzeker: “We moeten bescheiden zijn, omdat we nu helemaal niets hebben”, aldus Henk Lammers, oprichter Paco Plumtrek.

Twee jaar lang zit Henk Lammers met zijn podium aan de Grotestraat 47. “De afgelopen twee jaar zaten we in een winkelpand. Het werd ons te koop aangeboden, maar dat lukte ons niet”, aldus Lammers. Een projectontwikkelaar is eigenaar van de locatie en die heeft andere plannen. Het pand wordt verbouwd en uitstel van executie kreeg Paco Plumtrek niet. Dat betekent verhuizen en de programmering op een laag pitje.

Te veel huur

"Het is lastig als je geen commerciële partij bent, je kan geen vastigheid krijgen in Almelo. Commerciële huur kunnen wij ook niet betalen. 1.000 euro per maand voor honderd vierkante meter is te veel voor ons, die inkomsten maken wij niet”, zegt Lammers.

“Je hebt een overheid nodig die vindt dat cultuur deel uitmaakt van een stad. Dat is niet meer dan logisch”

Is Paco Plumtrek dan aangewezen op de goodwill van pandeigenaren of projectontwikkelaars die de cultuur een warm hart willen toedragen? Volgens Lammers is daar de overheid voor: “Je kan het wel overlaten aan particulieren, maar je hebt een overheid nodig die vindt dat cultuur deel uitmaakt van een stad. Dat is niet meer dan logisch.”

'Gemeente is te druk'

De vraag is bekend bij de gemeente volgens Lammers: “De gemeente heeft het te druk met andere dingen geloof ik. We hopen dat de gemeente Almelo ziet dat wij de organisatie zijn die livemuziek regelt. Er wonen veel mensen in Almelo die de stad uit gaan naar Metropool en andere concertlocaties in Twente. In Almelo hebben wij die rol altijd vervuld en is er een voedingsbodem voor. Wij zijn daarbij het goedkoopste podium dat je kan vinden.”

Weinig eisen

Eisen stellen aan een nieuwe locatie wil Lammers niet te veel doen. “Ik kan wel zeggen wat we allemaal willen, maar we moeten bescheiden zijn, omdat we helemaal niks hebben nu. We zoeken een ruimte waar we met vijftig man publiek kunnen zitten twee tot drie keer in de maand en we willen workshops kunnen geven. We zijn verwend geweest de afgelopen twintig jaar.” Eerder zat Paco Plumtrek in de Kolkschool, daar moest het podium ook noodgedwongen vertrekken.

Experts

“Door de acts die ik boek, komt er veel publiek uit Almelo en daarbuiten op af. Dan is het fijn om in de buurt van het centrum van de stad te zitten. Wij zijn experts in het organiseren van kleine concerten. Niet alleen op eigen locatie, maar ik heb op wel honderd locaties iets georganiseerd”, aldus Lammers.

icon_main_info_white_glyph

Over Paco Plumtrek

Sinds twintig jaar is Paco Plumtrek aanwezig in Almelo. Het is begonnen als atelier, maar als snel bouwde Henk Lammers een eigen podium erbij. Sindsdien worden er twee tot drie concerten per maand gegeven en dan komen er vooral buitenlandse bands van hoog niveau. En de naam? Dat is een anagram van twee hulpmiddelen bij gitaarspelen. Het is aan de lezer zelf om deze breinbreker te kraken.

Als het niet lukt?

Lammers sluit niet uit dat hij Almelo zal verlaten: “Ik stel de vraag Twentebreed. Ik zou het liefst in Almelo leuke dingen blijven organiseren. Als een andere gemeente ons uitnodigt om iets op te zetten ook al is het maar tijdelijk qua livemuziek, doen we dat.” Zolang er geen locatie is, worden er misschien concerten gegeven op alternatieve plekken zoals cafés in Almelo.

All Mellow Straatmuziekfestival

Sinds dertien jaar wordt er vanuit Paco Plumtrek het ‘All Mellow Straatmuziekfestival' georganiseerd. Deze is dit jaar op zaterdag 10 juni, vanaf 12.00 uur door de gehele binnenstad van Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.