Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Lokaal Hengelo wil opheldering over illegaal verzamelen informatie door politie

Politie 1twente algemeen 1
Een inlichtingendienst van de politie vergaart informatie van burgers van wie gedacht word dat die de openbare orde mogelijk ernstig gaan verstoren.
Beeld: 1Twente

Lokaal Hengelo maakt zich zorgen over de inlichtingendienst van de politie die mogelijk op illegale wijze informatie verzamelt van onschuldige burgers.

Toezicht

Het verzamelen van informatie zou al vele jaren en op grote schaal gebeuren en door geen enkele instantie worden gecontroleerd. Burgemeesters moeten toezicht houden op het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI), maar dat zou amper plaatsvinden, bleek uit een publicatie van RTL Nieuws eerder deze week.

'Onschuldige mensen'

De politie vergaart informatie van mensen van wie gedacht wordt dat die de openbare orde mogelijk ernstig gaan verstoren. Uit onderzoek van RTL Nieuws naar de politiedossiers van deze zogenaamde 'onruststokers' blijk dat het vaak gaat om 'onschuldige mensen' die zich geweldloos inzetten voor dierenrechten en het klimaat of moslim zijn.

Lokaal Hengelo heeft vragen gesteld aan het Hengelose college van B en W en wil weten of het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) ook inlichtingen heeft ingewonnen over personen in Hengelo en om hoeveel personen dit gaat in het afgelopen jaar.

'Geringe inbreuk'

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie ontkent dat er sprake is van een onwettige werkwijze door TOOI. Zij zeggen dat er slechts "geringe inbreuk" op de persoonlijke levenssfeer wordt gemaakt" en dat dit volgens de Politiewet gewoon is toegestaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.