Verkeer
Stuur appje
Zoek

Unieke rechtszaak in Almelo: COA eist dat gezin vertrekt uit asielzoekerscentrum

230503 Asielzoekerscentrum almelo
Het asielzoekerscentrum in Almelo
Beeld: RTV Oost

Een bijzondere rechtszaak dinsdag in de rechtbank in Almelo. Het COA stond daar tegenover een familie die momenteel in het asielzoekerscentrum in Almelo verblijft. Nadat de familie enige tijd geleden een toegewezen woning weigerde, wil het COA nu dat de familie vertrekt uit het azc.

De vader, moeder en acht minderjarige kinderen met Afghaanse achtergrond hebben afgelopen zomer een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd gekregen. In augustus vorig jaar heeft er een huisvestingsgesprek plaatsgevonden waarbij de familie is geïnformeerd over het feit dat zij eenmalig een woning toegewezen krijgen door het COA. Tijdens dit gesprek is ook gevraagd of er bepaalde criteria waren. Deze waren er toen niet volgens het COA.

Woning voldoet aan eisen

Afgelopen november kreeg de familie een woning aangeboden in de gemeente Tholen. Begin februari 2023 werd duidelijk dat zij de woning weigerden. Vervolgens vonden er met het COA verschillende zogenoemde woningweigeringsgesprekken plaats. Hierin werd ook duidelijk dat het COA de weigering ongegrond achtte. Aangezien de familie het azc weigert te verlaten wil het COA nu overgaan tot ontruiming van de woning in het asielzoekerscentrum.

Tijdens de rechtszaak dinsdag werd duidelijk dat het niet aan de toegewezen woning zelf ligt. Deze voldoet aan de eisen. Echter, één van de kinderen krijgt een behandeling tegen schises in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De familie zal hier regelmatig moeten zijn en volgens hen is de afstand met de aangewezen woning te groot. Volgens het COA ligt de aangeboden woning hemelsbreed binnen vijftig kilometer vanaf het Erasmus. Dit is binnen de maximale afstand die het COA hanteert.

Afstand te groot

“De behandeling van onze zoon is gestart in Almelo en we kregen te horen dat de behandeling zou moeten worden voortgezet in het Erasmus Ziekenhuis”, vertelt de vader in de rechtszaal. “Het is een aangeboren ziekte, dus onze zoon had hier al mee te maken in Afghanistan. Het was voor ons alleen niet duidelijk waar hij een behandeling zou kunnen krijgen in Nederland.” Volgens hem is de afstand vanaf de toegewezen woning naar het Erasmus niet te overbruggen.

De advocaat van het COA laat weten dat die instantie wel wil afwijken van de tijd van zeven dagen die bewoners normaal krijgen bij een ontruiming. Zij willen de familie vier weken bieden om een passende woonruimte voor zichzelf te vinden.

Communicatie is lastig

Volgens de advocaat van de familie kan dit desastreuze gevolgen hebben. "Mijn cliënten hebben acht minderjarige kinderen. Indien uw rechtbank ingaat op het toewijzen van deze vordering komt dit gezin op straat te staan. De vraag is of het gezin bij elkaar kan blijven.” Namens de familie wil zij wel het COA nadrukkelijk bedanken voor de hulp die zij hebben ontvangen.

Daarnaast benadrukt de raadsvrouw die de familie bijstaat, dat het niet duidelijk is of de familie goed is geïnformeerd. De vader is analfabeet en kan geen Nederlands of Engels. Dat maakt de communicatie erg lastig. "Het is maar de vraag of het voor het gezin duidelijk was in welke situatie ze terecht zouden komen."

Unieke zaak

Tegen het einde van de rechtszaak vraagt de rechter aan het COA of zij eventueel nog eens naar deze zaak zouden kunnen kijken. Toch wil het COA de procedure voortzetten. “Door gigantische druk op de opvangcapaciteit en de krapte op de woningmarkt. Het gezin heeft zichzelf in deze situatie gebracht door de eerste woning te weigeren," zo laat de advocaat weten.

Ook voor de COA is dit een unieke zaak. "Dit is de eerste ontruimingsprocedure in de rechtbank. Het is wel leerzaam om hierbij aanwezig te zijn", aldus een aanwezige van het COA.

Op 16 mei zal de rechtbank uitspraak doen in deze zaak. Dan zal de rechtbank oordelen of zij de ontruimingsvordering toe- of afwijst. De familie mag tot aan de uitspraak in ieder geval nog in de woning blijven waar zij nu zitten.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.